Jill
Jill Kids 9 aug 2019

Hoe ontdek je de talenten van je kind?

Ieder kind is goed in iets en slecht in iets anders. Maar soms is het niet altijd even duidelijk waar de talenten van je kind nu precies liggen. Gelukkig kun jij hem of haar steunen om die te ontdekken!

Wat is een talent?

First things first: wat is een talent precies? Dat klinkt als een domme vraag, maar dat is het niet. Je moet immers een duidelijk onderscheid maken tussen vaardigheden (die je kind dus al doende geleerd heeft) en talenten (die je kind van nature bezit). Wanneer je kind voor het eerst naar de lagere school gaat, bijvoorbeeld, kan het zomaar zijn dat hij vriendjes ontmoet die ontzettend graag tekenen. Misschien is hij/zij daar van de eerste keer enorm goed in (= talent) of heeft het een langere tijd nodig om toch iets herkenbaar te tekenen (= vaardigheid).

Hoe dan ook moet je altijd oefenenen, zelfs als je talent hebt. Het grote verschil zit ‘m in het feit dat je kind waarschijnlijk graag iets vaak doet wanneer het hem/haar ligt.

Talenten ontdekken

Maar hoe ontdek je nu precies de talenten van je kind? Dat gaat grotendeels vanzelf. Als je iets nieuws doet merk je vanzelf of je het leuk vindt en of je er goed in bent. Je kunt je kind dus stimuleren om nieuwe dingen te proberen, zoals een workshop volgen in de plaatselijke hobbyzaal, een proefles nemen bij de lokale voetbalclub of naar een museum gaan over een bepaald onderwerp.

Kijk ook zeker naar de dingen die je kind uit zichzelf doet in plaats van hem/haar alleen maar nieuwe dingen voor te schotelen. Loopt je kind de hele dag door vrolijk te zingen? Kijk dan eens of de muziekschool geen leuke hobby zou zijn.

Forceren helpt niet

Droomde jij er altijd van om een begenadigd tekenaar te worden? Of wilde je altijd al de beste zijn in schaken? Het heeft geen zin om je kind die richting uit te sturen als het daar van zichzelf geen interesse heeft. Twijfelaars kun je uiteraard een duwtje in een bepaalde richting geven (dansles is bijvoorbeeld net iets goedkoper dan paardrijden), maar forceer niets. Je wilt immers toch in de eerste plaats dat je kind iets ontdekt dat ‘ie écht leuk vindt?

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe ontdek je de talenten van je kind?
Sluiten