Jill
Jill Kids 17 aug 2019

Hoe praat je met een kind over de dood?

Het is moeilijk om te praten over de dood, laat staan het uit te leggen aan kinderen. Daarom vroeg The Huffington Post aan enkele rouwtherapeuten hoe je het onderwerp het best aansnijdt bij je kind.

Let op je woorden

Vermijd in de eerste plaats eufemismes. Je denkt er misschien goed aan te doen om te zeggen dat jullie ‘oma verloren hebben’ of dat ‘papa aan het slapen is’, maar zo’n figuurlijke aanpak is vaak verwarrend voor kinderen omdat ze dingen meestal letterlijk nemen.

Psychotherapeut Kate Zera Kray legt uit: “Ik herinner me een tiener die niet durfde gaan slapen omdat ze bang was dat zij ook op een dag niet zou wakker worden.”

Kies daarom voor simpele, duidelijke taal. Heb geen schrik om woorden zoals ‘dood’ of ‘gedood’ te gebruiken. Bij kleinere kinderen kun je het anders aanpakken door bijvoorbeeld te zeggen dat ‘het hart van oma gestopt is met slaan’ en dat je dat hart nodig hebt om levend te blijven.

Wees eerlijk

Je kunt het best zo eerlijk mogelijk zijn als het aankomt op doodsoorzaak, maar houd wel steeds rekening met de leeftijd van het kind. Als je te veel details vertelt kan dat een jong kind soms overvallen, dus hou je uitleg waarachtig, maar kort.

Sociaal werker Ellen Roese meent zelfs dat de waarheid verbergen later tot een gevoel van wantrouwen kan leiden, wanneer het kind meer te weten komt over de dood. Bovendien is het belangrijk om je kind gerust te stellen dat hij of zij niets gedaan heeft waardoor die persoon nu gestorven is. Het gebeurt immers vaak dat kinderen denken dat ze iets gezegd of gedaan hebben waardoor dat gebeurd is. “Leg uit dat het geen vorm van straf is”, aldus Roese.

Vragen

Laat je kind weten dat het oké is om vragen te stellen. Je wil immers niet dat de dood van een geliefde een taboe wordt. Bovendien kunnen de vragen van je kind jou een inzicht geven in hoe hij of zij ermee omgaat.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe praat je met een kind over de dood?
Sluiten