Jill
Jill Kids 5 aug 2019

Hoe stel je grenzen aan het gedrag van je kind?

Grenzen stellen aan je kind betekent in de eerste plaats regels afspreken. Bedenk daarom vooraf wat je kind wel én niet mag. Bespreek die dingen duidelijk en werk daarna aan een plan als je kind die regels overtreedt. Hier zijn alvast enkele tips om je grenzen aan het gedrag van je kind te helpen stellen.

Waarom

Je hebt momenten waarop je kind je duidelijk aan het testen is. Je kent die blik vast: ondeugende oogjes, traag bewegend om iets te doen waarvan je kind weet dat het niet mag. Maar je hebt heel vaak ook momenten waarop je kind simpelweg niet door heeft waarom iets niet mag en het daarom even ‘ongehoorzaam’ is

In dat laatste geval kun je beter uitleggen waarom je die regel hebt gesteld in plaats van boos te worden dat je kind niet luistert. Je moet stoppen aan het zebrapad omdat we samen moeten kijken of er een auto komt. Je moet het toilet doortrekken omdat het toilet anders gaat stinken.

Structuur

Zeg niet de ene dag A en de andere dag B. Regels zijn regels en die gelden altijd. Bovendien moet het gevolg van (het overtreden van) een regel altijd duidelijk zijn.

Als je kind zich niet goed gedraagt, wordt het meteen uit die situatie gehaald. Zo maak je duidelijk dat jij het niet eens bent met het gedrag van je kind, maar besteed je er verder geen onnodige aandacht aan.

Als je kind zich goed gedraagt en je hebt een beloning beloofd, dan geef je die ook snel na dat goede gedrag.

Positieve aandacht

Kinderen houden van aandacht, zo simpel is het. Ze draaien hun hand niet om voor een potje negatieve aandacht, maar de positieve variant is altijd nog wat aangenamer. Probeer daarom het mopperen te beperken wanneer je kind niet luistert en consequent te belonen wanneer het iets goeds doet. Dat belonen hoeft trouwens niet altijd materieel te zijn: een dikke knuffel, lovende woorden of samen een liedje zingen of dansje doen is even waardevol!

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe stel je grenzen aan het gedrag van je kind?
Sluiten