Floor
Floor Thuis 11 feb 2018

Hollands en herkenbaar: ‘De luizenmoeder’

De titel klinkt vreselijk, maar verder valt er niets dan goeds te melden over deze Nederlandse comedyserie die zich afspeelt op een basisschool. De cast is sterk, de dialogen snedig en de situaties herkenbaar. Vooral dat laatste maakt van ‘De luizenmoeder’ een hit. 

Vanavond kun je afstemmen op npo3 voor een nieuwe aflevering van ‘De luizenmoeder’. Of je kunt online even alle voorgaande afleveringen bingewatchen – dat kan vrij makkelijk, want een aflevering duurt maar een vijfentwintigtal minuten. De ideale ontspanningssnack voor drukbezette ouders dus.

Serie met een scherp randje

Op vlak van televisiehumor en -satire zijn we in Vlaanderen wel wat gewend. ‘De ideale wereld’ schuwt de controverse niet, en aan zowat elke reeks die Jan Eelen maakt zit een scherp randje. (Je herinnert je vast nog de darmspoeling-scène in het recente ‘Callboys’.) Zó scherp is het randje rond ‘De luizenmoeder’ niet, maar er komen wel grappen voorbij over gevoelige thema’s zoals de moslimintegratie en het homohuwelijk.

Neem bijvoorbeeld de scène waarin juf Ank reageert op nieuwe leerling Rianne, die twee papa’s heeft: “Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel … bijzonder.”

Moeders aan de schoolpoort

‘De luizenmoeder’ steekt de draak met betuttelende ouders, die hun kroost tegenwoordig tot ín het klaslokaal begeleiden. (Wanneer deden onze ouders zoiets? Juist: NOOIT.) Met de moedermaffia aan de schoolpoort. Met het rigide traktatiebeleid van de school (“Drop? Oei, dat is tegen de richtlijnen hoor”). En met hiërarchische verhoudingen (eerst luizenmoeder, daarna overblijfmoeder, dan pas ouderraad). Kortom, met voor ouders héél herkenbare situaties.

Het lied van juf Ank

Ilse Warringa, die meeschreef aan de reeks, steelt de show als de neurotische en bevooroordeelde juf Ank. Het welkomslied waarmee ze de ouders van haar leerlingen de klas uit jaagt, is nu al legendarisch.

(Waarschuwing: dit lied nestelt zich voor de rest van de dag in je hoofd.)

Reageer op artikel:
Hollands en herkenbaar: ‘De luizenmoeder’
Sluiten