Jill
Jill Body & beauty 12 apr 2018

Feiten over hoofdluizen: waar of vals?

Het overkomt iedere ouder weleens: je kind komt terug van school met verschrikkelijke jeuk aan zijn hoofd. Dan heb je prijs: je kind heeft de vervelende hoofdluizen van een van z’n klasgenootjes over gekregen. Maar wat weet jij over die beestjes?

Feiten en fabels over hoofdluizen

1. Alleen mensen die hun haar nooit wassen, krijgen hoofdluizen

Apen lijken op mensen en douchen nooit en zitten vol luizen, dus je krijgt luizen als je niet hygiënisch genoeg bent. Want een plus twee is drie, toch?

Toch klopt het niet dat mensen last van hoofdluizen krijgen doordat ze zichzelf niet vaak genoeg wassen. Het is wél een gevolg van het feit dat mensen ‘groepsdieren’ zijn, net als apen.

Luizen kunnen zich namelijk alleen verspreiden als ze van de ene haar naar de andere kunnen reiken. Vliegen of springen kunnen ze niet.

Heeft je kind hoofdluizen? Dan is dat een teken dat het een sociaal type is en dat je kind al eens graag met andere kinderen worstelt, knuffelt, samenwerkt door over hetzelfde schoolproject te hangen, van pet wisselt, …

2. Hoofdluizen in de klas zijn een reden tot paniek

Er zijn luizen gevonden op school. Snel, luid het alarm, stuur de brieven en stel een cordon in!

Zulke maatregelen zijn gepast wanneer er een epidemie van ebola uitbreekt, maar misschien een tikje overdreven bij hoofdluizen. Oké, luizen zijn onaangenaam, omdat ze jeuken. Maar wist je dat sommige kinderen er zelf helemaal geen last van ondervinden?

Levensbedreigend zijn ze trouwens ook niet: ze dragen geen secundaire ziekten mee, zoals soms het geval is bij muggen en vliegen.

3. Er bestaan superluizen die resistent zijn tegen chemische behandelingen

Net zoals bepaalde bacteriën alsmaar resistenter worden tegen antibiotica, passen ook luizen zich aan. Er zijn zelfs al superluizen opgedoken, die je niet kan bestrijden met chemische behandelingen.

Maar dat is (opnieuw) geen reden tot paniek. Het is goed mogelijk dat die genetische superluis zijn speciale genen niet doorgeeft.

4. Luizen kunnen via meubels, zoals sofa’s en kussens, worden doorgegeven

Opnieuw een mythe die doorprikt moet worden. Want wist je dat een luis niet lang overleeft zodra hij het hoofd van een persoon verlaten heeft? Na maximaal 24 uur is het beestje dood.

Kan een luis via een sofa worden doorgegeven? In theorie wel. Is dat waarschijnlijk? Helemaal niet.

5. Hoofdluizen voorkom je het best door je hoofd kaal te scheren

In theorie is het een goede oplossing, maar er zijn heel wat betere en vooral minder drastische manieren om luizen te behandelen.

Doe bijvoorbeeld een druppeltje lavendelolie in de shampoo van je kind of kies voor een speciale preventieve shampoo. Je lange haren vastbinden is ook een aanrader, net als geen hoeden of haarborstels delen.

6. Een simpele antiluis-shampoo is de meest effectieve behandeling

De luizen chemisch bestrijden is, zoals al wel duidelijk was, echt niet de beste optie. Een simpel kammetje met dunne tanden door de haren van je kind halen om de luizen en witte eitjes handmatig te verwijderen is een veel beter idee.

Zélfs wanneer je enorm veel geduld nodig hebt om dat kammetje telkens weer door dat natte haar te halen.

Reageer op artikel:
Feiten over hoofdluizen: waar of vals?
Sluiten