Jill
Jill Culinair 13 sep 2018

Hoe lang mag je restjes in de koelkast bewaren?

Hoelang is een geopende pot mayonaise nu houdbaar? En de restjes van gisteren? Tijd voor een handig overzicht over de houdbaarheid in de koelkast. 

Mayonaise en andere sauzen
Omdat mayonaise rauwe eieren bevat is het over het algemeen twee maanden houdbaar na opening. Andere sauzen en dressings zijn iets langer houdbaar, maar er is een maximum van vier maanden. Zelfgemaakte mayonaise blijft trouwens maar een week houdbaar.

Tip: plak een stukje tape op de pot of tube met daarop de datum dat je het hebt geopend.

Eieren
Heb je kakelverse eieren gehaald bij de plaatselijke boer en staat er geen houdbaarheidsdatum vermeld? Je kunt ze drie tot vier weken bewaren in de koelkast. Zet ze achterin en in het oorspronkelijke kartonnen doosje, want daarin blijven de het best koel.

Kaas
Afhankelijk van de soort kun je kaas een tot vier weken bewaren. Zachte kazen ongeveer een week, en oudere soorten (die vaak harder zijn) tot vier weken. Bewaar de kaas verpakt in vershoudfolie.

Restjes
Ook bij restjes eten geldt dat de houdbaarheid afhankelijk is van de ingrediënten die je hebt gebruikt. Reken op drie dagen, gerechten met alleen groenten vier dagen. Dit is overigens alleen zo als je de restjes goed afgedekt bewaart. Twijfel je? Ruik, proef eventueel een stukje en gebruik je gezond verstand.

Reageer op artikel:
Hoe lang mag je restjes in de koelkast bewaren?
Sluiten