Jill
Jill Culinair 10 feb 2019

Houdbaarheidsdatum verstreken? Dat is bij deze producten geen probleem (meestal dan toch)

Oké, wij geven toe dat wij er ook al eens pas zijn achtergekomen dat een product niet meer goed was toen we het al in een gerecht hadden verwerkt. Maar blijkt dat dat bij volgende producten helemaal geen probleem is, zo zegt ons zusje Culy

Het is common sense dat als iets groen is uitgeslagen, schimmelvorming vertoont (behalve schimmelkaas) of slijmerig is, je het dan beter niet in je mond steekt. Of dat van je partner/zoon/dochter/… En als de datum het jaar 2009 aangeeft, gooi je het ook beter weg.

Producten in blik

Mits ze worden bewaard op een koele, donkere plaats kun je producten in blik nog wel wat langer dan de aangegeven houdbaarheidsdatum gebruiken. Indien je twijfelt, let er dan op of het blik niet bol staat, lekt of roestig is. Dan gooi je het blik beter weg. Als je het blik opent en de inhoud begint spontaan te bubbelen, eet je het beter ook niet op. Maar dat wist je vast al.

houdbaarheidsdatum verstreken

Zuivel

Zuivelproducten als melk, yoghurt en kaas kan je nog prima eten als de houdbaarheidsdatum verstreken is. Melk tot gemiddeld 5 dagen en harde kaas zelfs nog wat langer. Gebruik je neus en ogen: ruikt het zuur, zitten er klontertjes in of schimmel? Weg ermee!

houdbaarheidsdatum verstreken

(Ontbijt)granen

Ontbijtgranen en andere graansoorten als pasta en rijst zijn meestel nog goed te eten na de houdbaarheidsdatum. Let wel op dat ze niet vreemd of vies ruiken. Zitten er kleine scheurtjes in de verpakking of lijkt het alsof er aan geknaagd is? Gooi het dan direct weg, want dan heeft er een muis (of erger: een rat) zijn tanden in gezet.

houdbaarheidsdatum verstreken

Diepgevroren groenten en fruit

Het is meestal oké om diepgevroren groenten en fruit nog te eten wanneer de houdbaarheidsdatum net verstreken is, zelfs als er een laagje ijs op zit. Let er wel op dat je nooit je groenten en fruit ontdooit om vervolgens weer terug in de vriezer te steken. Dan heb je kans dat er bacteriën bij zijn gekomen en die wil je niet eten.

Maar zijn diepgevroren groenten en fruit wel even gezond als verse?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Houdbaarheidsdatum verstreken? Dat is bij deze producten geen probleem (meestal dan toch)
Sluiten