Jill
Jill Thuis 17 apr 2019

10 huishoudelijke klusjes voor kinderen vanaf 10 jaar

Wanneer laat je kinderen helpen in het huishouden? Wanneer kun je het de verantwoordelijkheid over een huisdier geven? Montessori-leerkracht Halle Quezada deelt 10 huishoudelijke klusjes voor kinderen vanaf 10 jaar.

Halle Quezada legt uit aan Scary Mommy dat ze als Montessori-leerkracht kinderen zoveel mogelijk onafhankelijkheid probeert bij te brengen, ook in het huishouden. Daarom kun je je tienjarige spruit gerust met volgende taakjes opzadelen, volgens de Amerikaanse.

1. Huisdieren verzorgen

Je kind de verantwoordelijkheid geven om de huiskat van eten en drinken voorzien is een goed idee. Daar zijn twee redenen voor:

  1. Het is een makkelijk klusje
  2. Je kind kan het in zijn of haar routine inplannen, omdat je huisdier op vaste tijdstippen een bordje met eten verwachten
huishoudelijke klusjes tienjarige

2. Bed verversen

Lakens af zijn of haar bed halen en die bij het wasmachine leggen kan je tienjarige spruit echt wel aan. Zelfs een bed opdekken moet al lukken.

3. Sous-chef

Moeten er 100 gram erwtjes afgewogen worden? Dat kan je kind heus wel even doen.

4. Winkellijstje

Een winkellijstje opstellen op basis van een recept kun je perfect aan je tienjarige spruit overlaten. Alles in de supermarkt kopen (als ze daar veilig geraken) is ook geen probleem.

huishoudelijke klusjes tienjarige

5. Koffie, thee en limonade

Zelf een kopje koffie of thee zetten ligt echt wel binnen de mogelijkheden van een prille tiener. Zelfs een eenvoudig recept als limonade lukt vast.

6. Gasten ontvangen

De deur opendoen, jassen aannemen, gasten naar de woonkamer begeleiden en vragen of ze iets willen drinken.

7. Geld verdienen (én besteden)

Er hang heel wat voordelen vast aan een vroege introductie van geld in het leven van je kind. Zeker vanaf tien jaar kan je kind zelf klusjes doen (bijvoorbeeld bij buren of familieleden) voor een kleine vergoeding. Die verdiende centjes kan ‘ie ook best zelf beheren.

huishoudelijke klusjes tienjarige

8. Telefoneren

Je kind kent zijn of haar eigen naam en weet hoe het de telefoon moet opnemen. Voeg daar nog een gezonde portie beleefdheid aan toe en hij of zij heeft alles in huis om de telefoon beleefd te beantwoorden.

9. De wasmachine/afwasmachine/droogmachine opzetten

Inladen, opzetten, uitladen: na enige uitleg is je tienjarige hier perfect toe in staat.

10. Klusjes bijhouden

Het overzicht van deze klusjes kan je tiener ook zelf bijhouden. Daar heeft hij of zij echt geen reminder van mama of papa voor nodig.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
10 huishoudelijke klusjes voor kinderen vanaf 10 jaar
Sluiten