Jill
Jill Thuis 12 mrt 2019

Tips die het huishouden doen leuker maken (ja, dat kan echt)

Hoe je het ook draait of keer: het huishouden hoort er nu eenmaal bij. Tenzij je voltijds professionele slaven in dienst hebt. Voor de arme mensen die hun huishouden wél zelf moeten doen zijn hier 5 tips om dat nét iets aangenamer te maken. 

Huishouden plannen

Je kent het vast wel: je besluit om morgen écht tijd vrij te maken voor het huishouden. Vervolgens komt er onverwacht iets leuks tussen en tja, dan is de keuze snel gemaakt. Als er zeldzame me-time in je schoot geworpen wordt mag je heus wel eens met je voeten in de lucht gaan liggen. Maar soms moet je doorbijten, zeker wanneer je net op dat moment voorzien had om de was te doen of de keuken schoon te maken. Hoe langer je uitstelt, hoe erger de boel wordt.

Onze tip: plan op zondagvoormiddag een vaste poetsdag in. Als je dan drie à vier uurtjes goed doordoet kan je huis er weer een heel eind tegen.

tips om altijd een schoon huis te hebben

Taken afvinken

Niets is zo motiverend als een lijstje waar je stap voor stap taken op kunt afvinken zodat het werk alsmaar meer slinkt. Oké, zodra je je hele lijst gemaakt hebt ben je vast wat gedemotiveerd, maar je hebt wel een mooi overzicht en het aantal taken zal vanaf dan alleen maar minderen. Na verloop van tijd wordt het een vaste routine en dat scheelt echt een hoop werk.

huishouden leuker

‘I want to break free’

De afwas doen wordt een stuk leuker met een fijn deuntje op de achtergrond. Haal de Freddy Mercury in jezelf naar boven wanneer je de vloer stofzuigt en je beste Aretha Franklin als je klaag over het gebrek aan respect wanneer je alle jassen aan de kapstok hangt.

Van muziek word je vrolijk en dat is wel fijn als je de wc moet poetsen. Zet een up-tempo liedje op voor extra energie zodat je al dansend schoonmaakt (iets wat – als je het ons vraagt – ook als een work-out telt).

huishouden leuker

Multifunctioneel schoonmaakmiddel

Multifunctionele schoonmaakmiddelen zijn lief voor je portemonnee, maar ook erg praktisch. Soda is een goed voorbeeld, want dit goedje kun je voor heel wat dingen gebruiken, het is goedkoop en duurzaam. Perfect voor klusjes in de woonkamer, keuken en badkamer.

huishouden leuker

Samen schoonmaken

Als je samenwoont is het wel zo eerlijk om de taken in het huishouden te verdelen. Afspraken maken over wie wat doet, voorkomt veel irritaties en het geeft iedereen rust. Het is wel belangrijk dat jullie je houden aan de gemaakte afspraken – anders heeft het weinig geen zin.

Deze tip gaat niet op als je alleen woont, maar je kunt altijd een (hele lieve) vriendin vragen om te helpen. Vervolgens kan jij haar helpen met haar huishouden, want samen schoonmaken is leuker en sneller.

De juiste instelling is het halve werk, want als je al klagend begint met het huishouden wordt het er niet beter op. Neem desnoods een wijntje, zet muziek op en schoonmaken maar.

Lees ook: Man in huis? Dat is dan 7 uur extra werk in het huishouden

Reageer op artikel:
Tips die het huishouden doen leuker maken (ja, dat kan echt)
Sluiten