Body & beauty 3 jan 2019 Jill

Zo lang duurt het voor dat ingeslikte Lego-hoofdje er weer uitkomt

Als mama vergaat de wereld een klein beetje als je kind iets inslikt dat eigenlijk niet in een maag thuishoort. Betreft het een ingeslikt Lego-hoofdje? Geen nood, zes Britse dokters onderzochten precies hoe lang het duurt voor dat stukje plastiek er weer uitkomt. 

Met het onderzoek willen de dokters de ouders van kinderen die een stuk speelgoed inslikken geruststellen. Zo gauw het verstikkingsgevaar geweken is en het blokje in je maag zit komt het waarschijnlijk wel goed en hoef je echt niet te gaan nakijken of je kleine het al in de wc heeft gelost.

Een Lego-hoofdje eten voor de wetenschap

Volgens de dokters moet je het onderzoek overigens niet al te serieus nemen, ze wilden gewoon kijken wat er gebeurde. Ze namen zelf de proef op de som, kozen een Lego-hoofdje naar smaak uit (badum tsss) en slikten het met behulp van een glas water in, zoals je ziet in onderstaande video.

Het ingeslikte Lego-hoofdje komt er weer uit na …

… gemiddeld 1,71 dagen. De mannen die deelnamen aan het onderzoek gingen effectief checken of er al een legohoofdje in de wc was beland en na gemiddeld 1,71 dagen was dat het geval, besloot het zestal. Dus panikeer niet als een kind een stukje plastiek opgepeuzeld heeft: het blijft niet vastzitten in je spijsverteringsstelsel.

Toch was er één van de onderzoekers die het Lego-hoofd niet terugvond. Ofwel heeft hij dus niet goed gezocht – wat we snappen – ofwel zit het blokje nu voor altijd in zijn maag en zal het pas na een operatie tevoorschijn komen.

Wat we wel zeker weten is dat lego meer schade aanbrengt aan je voeten, dan aan je ingewanden. En toch bestaat er een wereldrecord Legoblokjes lopen – op blote voeten!

Reageer op artikel:
Zo lang duurt het voor dat ingeslikte Lego-hoofdje er weer uitkomt
Sluiten