Floor
Floor Persoonlijk 13 mei 2018

Waarom Janelle Monáe onze favoriete weirdo is

Vroeger had je Madonna, die een goudkleurige trechterbeha aantrok op het podium en daarmee alle kranten haalde. Vandaag heb je Janelle Monáe, die haar zwart-witte kostuum inruilt voor een knalroze vaginabroek.

Janelle Monáe: weirdo én popster

Of die broek even iconisch zal worden als de beha is nog maar de vraag. Wat wél vaststaat: Monáe heeft zichzelf op de kaart gezet als weirdo én popster du moment. Wij hebben dan ook redenen genoeg om van Janelle Monáe te houden.

1. Die vaginabroek dus

Seksueel suggestief uit de hoek komen in een videoclip; daar verbrandde menig artiest zijn handen (of andere lichaamsdelen, wie weet) al eens aan. Britney was de onschuldige Britney niet langer vanaf dat moment waarop ze met een slang om haar nek en schaars gekleed in het rond kronkelde, zingend dat ze een ‘slave 4U‘ was.

Niet zo bij Janelle Monáe. Zij pakt de suggestie allesbehalve subtiel maar vooral erg grappig aan. Die roze woestijn, die roze oesters, die roze vaginabroek: het is allemaal meer tongue in cheek dan dat het scabreus is. Goed gedaan, quoi.

2. Janelle Monáe was de protégé van Prince

Welke beginnende muzikant zal er, toen Zijne Purperen Hoogheid nog leefde, niet van gedroomd hebben om te mogen samenwerken met Prince? Monáe mag zich tot de gelukkigen rekenen.

Meer nog, ze mag zich een protégé van Prince noemen. En dat Prince een aandeel had in haar songs, dat hoor je eraan. Funky beat, catchy synthesizerlijntje: ‘Make me feel’ is vintage Prince. Bijzonder dansbaar dus!

3. Meent ze het nu of niet?

Monáe neemt zichzelf niet te serieus, en wij vinden het eerlijk gezegd altijd fijn als artiesten dat doen. Zo hangt ze in deze clip het yogameisje-met-vriendinnen uit. Yeah right. Volgens ons ben je iets stoerder dan dat, Janelle. Maar niet erg: de song wordt er niet minder goed om.

4. Ze geeft niet alles prijs

In tijden waarin iedereen zijn leven te grabbel gooit op sociale media valt het op wanneer je een beetje mysterie behoudt. Beyoncé is er goed in, Janelle Monáe beheerst het kunstje eveneens aardig.

Valt ze nu op vrouwen of niet? Had ze echt een relatie met Tessa Thompson – de vrouw die tussen haar benen komt gekropen in de clip van ‘Pynk’ – of is dat maar een roddel? Antwoorden zul je van Monáe niet krijgen, suggesties des te meer. We moeten niet allemaal zo openhartig zijn op Instagram als Cardi B, toch?

5. Janelle Monáe heeft stijl

In haar begindagen koos ze steevast voor de androgyne look en verscheen ze meestal in een strak, zwart-wit kostuum. Tegenwoordig laat ze zich al eens vaker van haar vrouwelijke kant zien. En kijk, ook de latina-look met hoed en rok-met-vele-laagjes staat haar opperbest.

Janelle Monáe
Reageer op artikel:
Waarom Janelle Monáe onze favoriete weirdo is
Sluiten