Pubers op Instagram: een handleiding

Op een dag is het zover: je puber wil op Instagram. Maar wil jij dat wel en is dat veilig? Volg deze handleiding om je puber met een gerust hart een Instagramaccount te laten aanmaken.

“Mama, mag ik op Instagram?”, mijn dochter was juist 11 en al aardig op weg om een serieuze puber te worden. Over die vraag moest ik even nadenken. Want je kind op Instagram, betekent dat niet dat iedereen zomaar haar foto’s kan zien? En wilde ik dat wel? Na overleg met papa en consult bij vriendinnen met kids die een paar jaartjes ouder zijn, kwam ik tot de conclusie dat het oké is voor je (pré)puber om een account aan te maken. Maar dat er ook een aantal zaken zijn waar je op moet letten:

1. Zet het account op privé

Zo krijgt je zoon of dochter altijd eerst een melding met de vraag of iemand hen mag volgen. En, nog belangrijker, zo kunnen alleen de goedgekeurde volgers de posts van je puber zien.

2. Gebruik niet haar (of zijn) voor- en achternaam in het account

Je wil niet dat mensen op Google op zoek gaan naar jullie adres of de school waar je kind naartoe gaat. Vul liever alleen de voornaam in of een variant daarop: ‘Lucazzzzz’ voor ‘Lucas’, bijvoorbeeld.

3. Volg het account van je puber

Dat willen ze natuurlijk niet, maar dat is een voorwaarde. Als mama niet mag volgen, dan geen Instagram. Punt.

4. Check regelmatig de volgers

Niet iedereen heeft goede bedoelingen op Instagram. En je kind schat dat niet altijd goed in. Die knappe gast van vijftien kan in real life zomaar eens een 45-jarige man met een midlife-crisis zijn. “Hoe meer volgers hoe beter”, is hun motto. “Als ze maar normaal zijn”, is het onze.
instagram pubers

5. Reageer niet

Reageer niet op haar posts met hartjes, kusjes of andere schattige opmerkingen. Reageer liever helemaal niet. Ook geen likes dus. Gênant, mama!

6. Probeer het niet te snappen

Probeer haar posts en stories niet te begrijpen. Waarom tagt ze de ene vriendin op het gezicht en de andere rechts van haar linkerbeen? Geloof me, daar is over nagedacht. En ja, dat is totaal onzinnig, maar gelukkig ook onschuldig.

7. Cyberpesten

Hou goed in de gaten of er geen sprake is van cyberpesten. Dat gebeurt helaas vaker dan je denkt. Pubers onderling kunnen gemeen zijn, ook al bedoelen ze het niet altijd zo. Let goed op, vooral bij dochters, dat zaken als uiterlijk en gewicht niet negatief besproken worden. Grijp onmiddellijk in als je ziet dat je kind slachtoffer is van digitaal pesten. En natuurlijk ook als hij of zij zich daar zelf schuldig aan maakt.

8. Let it go, let it go!

En de laatste tip: laat het los, laat het gaan. Was dit een aantal jaar geleden nog haar lievelingslied en droeg ze het liefst de hele dag een blauwe Elsajurk? Die jaren zijn voorbij. Je bent nu een pubermoeder. Deal with it. Geef je dochter (of zoon) genoeg vertrouwen. Dan is de kans groter dat ze geen rare dingen achter je rug doet en zich op een veilige manier op social media zal begeven.

 

Lees ook: Comédienne imiteert foto’s van modellen op geniale wijze op Instagram

Reageer op artikel:
Pubers op Instagram: een handleiding
Sluiten