Jill
Jill Opvoeden 10 feb 2018

De juiste methode om je kind te straffen

Hoewel Sinterklaas ieder jaar opnieuw verkondigt dat er ook dit jaar geen stoute kinderen zijn, denk jij daar waarschijnlijk anders over. Want broertje ruziet met zusje en in de supermarkt zetten ze hun keel open als ze die nieuwe ontbijtgranen niet krijgen. Ken jij de juiste manier om je kind te straffen?

Waarom klassiek straffen niet helpt

Waarom klassiek straffen geen oplossing is? Het is niet effectief. Zet je iemand in de kast onder de trap om af te koelen? Wie weet vindt je dreumes het net leuk in die kast. Lekker knus. Oh, en hier staan zoveel leuke schoenen! De gedachtekronkels van je kleintje zijn ondoorgrondelijk. Wat jij als een straf ziet, is vaak geen straf voor je deugnietje. Of wat dacht je van loze dreigementen als: ‘Wie het stoutst is, mag niet mee op vakantie?’ Je kroost is echt wel slimmer dan dat.

Bovendien is een straf zowel voor je kind als voor jou frustrerend. Wil je kind niet onder de douche vandaan komen? Hem er hardhandig onderuit halen en daarna hardhandiger dan normaal afdrogen is de oplossing niet. Jij wordt steeds bozer en je dreumes steeds verdrietiger. Die methode is dus voor niemand fijn.

Stop dus met je kind te straffen. Wat voor straf je kind ook krijgt, hij baalt altijd. Het is steeds een negatief duwtje: ‘Je kunt dit niet. Je hebt het niet goed gedaan.’ Best demotiverend dus. Wanneer je je kind straft, breek je zijn zelfvertrouwen af. Met andere woorden, zo’n straf leidt je dreumes af van het echte probleem: hij heeft iets stout gedaan.

Wanneer je je kind straft, doe je afbreuk aan zijn zelfvertrouwen

Er drie soorten reacties van een kind op een straf:

  • je kind zint op wraak (dan is je kind boos op de strafgever),
  • je kind zit braafjes zijn straf uit (je kind is niet bezig met hoe het anders kan of wat hij fout heeft gedaan),
  • je kind denkt dat hij de straf verdient (je kind denkt dat hij een slecht persoon is).

En dat terwijl je eigenlijk wilt dat je kind leert van de consequenties van zijn negatieve gedrag. Dat ze nadenken over het waarom van hun daden en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren.

De juiste methode om je kind te straffen

Hoe je jouw kind dan wel op de vingers tikt? Probeer te werken met alternatieve opties. Wil je kind zijn schoenen niet uitdoen, vraag dan: ‘Doe je ze met je linker- of rechterhand uit?’ Wil je dreumes niet gaan slapen, probeer dan: ‘Wil je nu in je bedje kruipen en lezen we dan samen nog een verhaaltje? Of wil je liever een kwartiertje langer opblijven, maar geen verhaaltje meer lezen? Wat kies jij?’ Laat je kind dan even alleen (ga bijvoorbeeld de was opvouwen).

Het feit dat hij zélf mag kiezen leidt hem af van zijn oorspronkelijke idee: ‘Ik wil mijn schoenen niet uitdoen’ of ‘Ik wil niet gaan slapen’. En als hij na een kwartiertje pas gaat slapen en nog om een verhaaltje vraagt, kan je gewoon zeggen: ‘Nee, schat, vandaag heb jij gekozen. Nu is er geen tijd meer voor een verhaaltje.’  Zo lees je je kind de les niet, maar hou je wel voet bij stuk.

juiste methode om je kind te straffen

Verdrietig en teleurgesteld zijn is oké

Je kind reageert anders op teleurstelling dan op een klassieke straf. In dit geval denkt je kind: ‘Oh, ik heb echt de verkeerde keuze gemaakt’ en reageert het zijn woede minder op jou af. Grote kans dus dat je kind hiervan leert en de volgende keer wel direct in bed kruipt als jij over de keuze begint. En natuurlijk kun je je kind troosten, hij of zij is verdrietig en dat mag. Je hoeft hem dan niet extra te straffen door bijvoorbeeld ook niet meer te knuffelen.

Een andere reden waarom dit de juiste methode is om je kind te straffen, is dat dit alternatief je kind voorbereidt op het echte leven. Als jij elke keer te laat komt op je werk, kun je besluiten om ofwel voortaan op tijd te komen en je baan te houden. Ofwel kun je ervoor kiezen om te laat te blijven komen en daardoor je job te verliezen. Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden. En je kind – hoe jong ook – is dat ook. Daarom is dit de juiste methode om je kind te straffen.

Lees ook: 4 redenen waarom je de driftbui van je peuter niet moet negeren, noch straffen

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
De juiste methode om je kind te straffen
Sluiten