Thuis 26 okt 2018 Jill

Waarom je kat steeds in die kartonnen doos kruipt

Kruipt jouw kat ook steeds in kartonnen dozen? (Dat was een retorische vraag, want dat doet ze sowieso.) Hier heb je de verklaring.

Waarom kruipen katten in kartonnen dozen?

Als ze niet languit op je toetsenbord ligt te spinnen of je verwaand vanaf de kast op je neerkijktzit je viervoeter waarschijnlijk met een kartonnen doos te spelen.

Waarom katten dat precies doen? De meest logische verklaring is dat de beestjes roofdieren zijn. Het zit in hun instinct om goede verstopplekken te zoeken, van waaruit ze hun prooi kunnen aanvallen. Niet dat wij zo’n kartonnen doos de beste verstopplek ooit vinden, maar dat zal aan ons liggen.

kat kartonnen dozen

Volgens experts is dit slechts één van de mogelijke verklaringen. Dr. Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht zegt dat kartonnen dozen ervoor zorgen dat katten makkelijker wennen aan een onbekende omgeving.

Over een periode van veertien dagen onderzocht zij het stressniveau bij negentien katten, die net in een asiel waren geplaatst. Hieruit bleek dat de groep nieuwe asielkatten die een kartonnen doos had om zich in te verstoppen, veel sneller aan de nieuwe omgeving gewend was geraakt dan de groep katten die niet zo’n plek had om zich terug te trekken.

kat kartonnen dozen

Comfort zone

Ook Dennis Turner, auteur van ‘The Domestic Cat: The Biology of its Behaviour’ staat die theorie bij: “Wanneer een kat zich angstig voelt, ziet het dier een doos als haar comfort zone – een plek waar ze zich kan verstoppen voor al haar problemen. Wanneer ze geen doos vindt, zou ze andere krappe ruimtes kunnen opzoeken – denk aan schoenen, vazen, zakken of eierdozen.”

kat kartonnen dozen

Aha. Voor je kat zijn kartonnen dozen dus wat je bed voor jou is op een baaldag. Een veilig fort (liefst omgeven door chocolade en ijs). Makes sense. 

Daarnaast voelen katten zich volgens ‘The National Research Council’ het fijnst bij een temperatuur tussen de 30 en 36 graden Celsius. Kartonnen dozen houden warmte vast, dus daar is je antwoord.

De volgende keer dat je kat liever met een kartonnen doos speelt dan de met de nieuwe speeltjes die jij net hebt gegeven, weet je dus waarom. Nu is alleen de vraag waarom je kind liever met alles behalve zijn speelgoed speelt.

Lees ook: 7 dingen waar je peuter liever mee speelt dan speelgoed

Reageer op artikel:
Waarom je kat steeds in die kartonnen doos kruipt
Sluiten