Alice
Alice Culinair 23 jan 2020

Keep it simple: tomatentaart met tuinkruiden

Keep it simple, want soms zijn de eenvoudigste gerechten, de lekkerste. Deze tomatentaart met tuinkruiden heb je zo gemaakt en kun je ook aanpassen aan de ingrediënten die je op dat moment in huis hebt.

Dit heb je nodig voor 1 tomatentaart

Voor het deeg

  • 210g tarwebloem
  • 1tl suiker
  • 1/2tl fijn zeezout
  • 115g koude boter, in blokjes gesneden
  • 6el ijswater

Voor de vulling

  • 3 à 4 grote tomaten, kern verwijderd en gepeld
  • zeezout
  • 200g plattekaas
  • 1el mosterd
  • 1 bosje basilicum, alleen de blaadjes, gehakt
  • 10-tal takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 2 teentjes look, gepeld en geperst
  • 1 ei
  • 30g parmezaan, geraspt
  • zwarte peper en cayennepeper
  • 50g gruyère, geraspt

Zo maak je de tomatentaart met tuinkruiden

  1. Doe bloem, suiker, zout en boter in een foodprocessor en mix tot een kruimelig mengsel. Laat de foodprocessor aan staan en giet door de vulopening beetje bij beetje het ijswater tot er een deegbol ontstaat.
  2. Neem het deeg uit de machine, duw plat tot een schijf, verpak in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  3. Snijd de tomaten in plakken van +/- 1 cm dik. Besprenkel ze licht met zeezout en laat ze in een vergiet 30 minuten uitlekken.
  4. Meng plattekaas met mosterd, basilicum, tijm, look, ui en parmezaan. Voeg een beetje zout en zwarte peper toe. Roer er ook een mespunt cayennepeper door.
  5. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  6. Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 35 cm diameter. Strijk het plattekaasmengsel over de bodem, maar blijf 5 cm van de rand.
  7. Neem de tomaten uit het vergiet en dep ze goed droog met keukenpapier. Leg ze, licht overlappend, in cirkels op de taart.
  8. Kruid de tomaten met zwarte peper en vouw er het deeg over.
  9. Schuif de taart in de oven en bak 15 minuten. Strooi er de gruyère over en bak nog 20 à 25 minuten tot de randen goudbruin zijn.
  10. Neem uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Garneer met wat extra basilicum- en tijmblaadjes.
  11. Serveer de tomatentaart met tuinkruiden.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Keep it simple: tomatentaart met tuinkruiden
Sluiten