Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Culinair 23 dec 2018

Kerst met kinderen: zou houd je het gezellig aan tafel

Kerst is een echt familiefeest en daar horen de kinderen natuurlijk ook bij. Maar die kleintjes hebben meestal niet veel goesting en geduld om lang aan tafel te vertoeven. Met deze tips hou je het voor je kinderen (en jezelf) gezellig aan tafel.

Kerst met kids: zo hou je het gezellig aan tafel

Betrek je kinderen bij het samenstellen en koken van het kerstmenu. Dat kan al vanaf een jaar of vier. Wat gaan we maken? Wat vind jij lekker? Laat ze de naamkaartjes tekenen en versieren die bij alle bordjes gezet worden. Geef ze tijdens de avond ook een taak, laat ze helpen: tafeldekken, het hapjesplank maken, rondgaan met de toastjes, in het oog houden of iemand’s glas leeg is, …

Vaak verwachten we van onze kinderen dat ze direct braaf met elkaar gaan spelen zodat je zelf met het aperitief kan starten. Maar kinderen willen ook onderdeel zijn van die momenten. Daarna gaan ze wel lief spelen.

Kerst met kinderen: zou houd je het gezellig aan tafel

Aandacht verdelen

Als je bij volwassenen en kinderen bent, is het soms lastig om je aandacht te verdelen. Vaak werkt het goed als ze op bepaalde momenten de volle aandacht krijgen en deel uitmaken van het gezelschap, terwijl ze op andere momenten lekker hun gang kunnen gaan. Vergeet niet dat het voor die kleintjes gezellige, maar vooral ook drukke dagen met veel prikkels zijn.

Proost met z’n allen! Maak voor de kleintjes een mooi glas versierd met fruit en kruiden en laat ze, hoe klein ook, met iedereen proosten.

Zorg bij de apéro van de volwassen ook voor speciale dingen die de kinderen mogen pakken zoveel ze willen; rauwkost met dips zijn voor groot en klein vaak een succes en met een beetje chips met home-made guacamole is ook iedereen blij.

Aan tafel

Kies je ervoor om ook met de allerkleinste kinderen aan tafel te eten, maar zijn ze nog te klein (of te ongeduldig) om het hele diner erbij te zijn? Laat de eerste gang dan écht in het teken staan van de kinderen! Betrek ze bij het eten, vraag wat ze ervan vinden, laat weten dat je daar benieuwd naar bent.

Bij iets oudere kinderen kun je er ook voor kiezen om de kinderen een eigen kersttafel te geven. Zo hebben ze wat meer vrijheid en kunnen ze tussen de gangen door gemakkelijker rennen en spelen. Op een gegeven moment willen ze gewoon van tafel. Niets mis met een leuke kerstfilm zodra ze genoeg gegeten hebben. Dan kunnen jullie lekker rustig tafelen.

Kerst met kinderen: zou houd je het gezellig aan tafel

Start niet te laat

We kennen het allemaal: hét kantelpunt. Het ene moment zijn ze nog gezellig en vrolijk, het andere moment huilen ze om alles, maken ze ruzie met elkaar en willen ze nog maar een ding: aandacht van papa of mama.

Begin daarom niet te laat: niet veel kinderen houden het alle gangen vol. Eet samen het voorgerecht maar kom daarna sneller door met de andere gangen voor de kinderen. Geef de allerkleinsten bijvoorbeeld het hoofdgerecht als jullie aan het tussengerecht zitten en serveer het toetje niet te laat. Hierna kunnen ze eventueel hun bedje in als jullie starten met het hoofdgerecht.

Culinair en toch kidsproof

Kijk of je een kerstmenu kunt samenstellen waar alle volwassenen blij van worden en waar genoeg elementen in zitten die kinderen ook lekker vinden. Soep doet het vaak goed, aardappelgratin en knapperige groenten (prinsessenbonen of extra schaaltjes rauwkost) ook.

Kerst met kinderen: zou houd je het gezellig aan tafel

Vaste snoepmomenten

Kies bij een kerst met kinderen ook voor vaste snoepmomenten, met name voor de allerkleinsten. Zoetigheid hoort er voor velen bij tijdens de feestdagen en dat is helemaal oké, maar hoeft niet de hele dag door. Zo zitten ze voor het kerstdiner nog niet helemaal vol, waardoor ze misschien nét iets langer aan tafel blijven zitten en het nog gezellig blijft.

Ga bijvoorbeeld tussen het ontbijt en de lunch even met ze zitten voor een speciaal snoepmoment: thee met iets lekkers op een speciaal kerstbordje.

Familie rituelen

Als jij terug denkt aan kerst, wat herinner je je dan? De lange, mooi gedekte tafel, de adventskalender, het mogen eten van ‘grote-mensen-eten’? Met kerst heeft ieder gezin zijn eigen tradities. Geniet daarvan! Go build some memories, mét de kinderen. Zalige kerst!

Kerst met kinderen: zou houd je het gezellig aan tafel

 

Reageer op artikel:
Kerst met kinderen: zou houd je het gezellig aan tafel
Sluiten