Kids 29 dec 2018 Jill

Is je kind bang voor vuurwerk? Dan is een goede voorbereiding je redding

Vuurwerk is mooi en magisch voor sommigen, maar verschrikkelijk voor anderen. Wat op zich niet gek is, want die knallen kunnen angstaanjagend hard zijn. Is je kind bang voor vuurwerk? Dan hebben we enkele tips voor jou.

Licht je kind vooraf in

Leg op tijd uit wat er op oudjaar gaat gebeuren. Met op tijd bedoelen we niet de ochtend van oudjaarsdag, maar wel een paar dagen vooraf al. Als je wacht tot het allerlaatste moment kan je kleintje panikeren.

kind bang voor vuurwerk

Vertel dat er luide knallen gaan zijn, maar dat die ook mooie lichtjes in de lucht veroorzaken. Leg uit dat het volledig veilig is om naar te kijken, zolang jullie niet te dicht bij staan. Zeg dat jij heel de tijd naast zijn of haar zijde zult staan om ‘m te knuffelen als het te eng wordt.

Stel je kind gerust: jullie hoeven niet buiten naar het vuurwerk te kijken, want binnen zien die lichtjes er even mooi uit.

Strategisch denken

Je kunt er voor kiezen om je kind oordopjes of een koptelefoon op te doen om de luide knallen te dempen. Om te tonen dat vuurwerk niet gevaarlijk hoeft te zijn, kun je enkele sterretjes kopen en die samen aansteken.

kind bang voor vuurwerk

Ideaal is ook om je kind voldoende te laten rusten vooraf. Niemand moet je uitleggen dat kinderen die moe zijn veel makkelijker bang zijn dan kinderen die uitgerust zijn. Plan desnoods een dutje in zodat het alvast niet aan het energiepeil van je kind ligt dat die knallen zo eng overkomen.

Laat hen wennen aan vuurwerk

Op YouTube staan voldoende filmpjes met daarin de mooiste vuurwerkshows. Zoek er een leuke op en kijk er samen met je kind naar zodat ‘ie weet hoe het er ongeveer gaat uitzien. Je kunt ook naar iets meer informatieve filmpjes zoeken, bijvoorbeeld waar je ziet hoe vuurwerk afgestoken wordt. Als je kind begrijpt wat er gebeurt is het al een stuk minder eng.

Lees ook: Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten

Reageer op artikel:
Is je kind bang voor vuurwerk? Dan is een goede voorbereiding je redding
Sluiten