Jill
Jill Kids 12 sep 2019

5 tips om je kind te leren omgaan met teleurstelling

Teleurstelling is nooit fijn, maar het hoort nu eenmaal bij het leven dus kun je je kind er maar beter mee leren omgaan. Hier zijn alvast 5 tips als het voor je kind nog niet meevalt die teleurstelling te verwerken.

Kind leren omgaan met teleurstelling

Erkenning

Hoe onbenullig de situatie ook lijkt in jouw ogen, als je kind er teleurgesteld door is moet je die teleurstelling erkennen. Een snelle ‘kop op’ of even benadrukken wat wel goed ging is niet altijd de juiste reactie. Laat je kind even balen, want daar heeft het alle recht toe.

Vragen

Die erkenning kun je benadrukken door door te vragen naar de precieze oorzaak van die teleurstelling. Door serieuze vragen te stellen toon je immers dat je de gevoelens van je kind ook serieus neemt. Denk aan: “Waar baal je het meeste van? Hoe zou je het graag gewild hebben? Hoe kun je de volgende keer proberen een ander resultaat te behalen?”

Praat over gevoelens

Probeer samen met je kind concreet te benoemen hoe hij of zij zich nu voelt. Op die manier kan je kind de volgende keer zijn of haar eigen teleurstelling herkennen. Dat helpt om de situatie te relativeren, want je kind weet de precieze oorzaak van zijn of haar slechte gevoel en ook dat dat gevoel net als de vorige keer uiteindelijk weg gaat.

Mama en papa balen ook

Toon je kind dat balen oké is. De makkelijkste manier is om te tonen dat ook jij soms ergens door teleurgesteld bent. Om je kind vervolgens helemaal een stapje in de juiste richting te duwen, kun je uitleggen hoe jij met teleurstelling omgaat, bijvoorbeeld door eerst even verdrietig te zijn maar daarna te proberen het beste te maken van de situatie.

Concrete voorbeelden zijn altijd een goed idee.

Oplossingen

Put uit je eigen ervaring of verzin samen met je kind iets waardoor het zichzelf de volgende keer kan afleiden als de teleurstelling te groot wordt. Begin jij altijd een melodietje te neuriën als je boos bent? Of loop je even naar buiten voor een frisse neus?

Ook interessant: waarom de woede van een kind anders is dan die van een volwassene

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
5 tips om je kind te leren omgaan met teleurstelling
Sluiten