Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kids 25 mrt 2018

Je kind leren sparen: met deze tips is dat spaarvarken snel gevuld

Je kan niet vroeg genoeg beginnen met je kind leren sparen. Je kind leert zo de waarde van geld kennen. Bovendien leert hij of zij sparen voor een grote uitgave. Eigenschappen die nu en later heel goed van pas komen!

Kind leren sparen met een spaarrekening of een spaarvarken

Met een spaarrekening is alles veilig digitaal weggestopt. Maar met een spaarvarken kun je zeker jongere kinderen, meer plezier geven bij het sparen. Je kunt ook kiezen voor the best of both worlds: een spaarvarken voor kleine spaardoelen en een spaarrekening waarop grote bedragen gestort kunnen worden.

Kind leren sparen: tips en tricks

1. Laat je kind een spaardoel kiezen

Als er een spaardoel is om naar toe te werken, gaat het sparen een stuk gemakkelijker. Bedenk samen met je kind een leuk doel om voor te sparen. Wordt het een nieuwe spelcomputer of een nieuwe tablet? Als je kind zelf een doel uitkiest, blijft hij of zij ervan dromen en er moeite voor doen.

2. Maak afspraken over geld dat hij of zij cadeau krijgt

Denk hierbij aan verjaardagsgeld, geld voor een goed rapport en al het geld dat ze af en toe toegestopt krijgen van opa en oma. Nu is het wel heel sneu om direct al het geld in de spaarpot te doen of op een spaarrekening te storten. Maar af en toe de tip geven dat je het wat op het spaarboekje zou kunnen zetten om later een groot cadeau te kopen, kan nooit kwaad.

Of spreek af dat een bepaald deel van het geld – bijvoorbeeld de helft – gespaard wordt. Zo heeft je zoon of dochter wel nog wat om iets leuks mee te doen, maar leert-ie ook meteen om niet alles in een keer op te maken. Win-win!

3. Klusjes in het huishouden om extra geld te sparen

Je kind leert de waarde van geld door ervoor te ‘werken’. En zo leert-ie ook meteen meehelpen in het huishouden. Aan jou de keus of je dit voor ieder afgemaakt klusje ‘loon’ geeft en hoeveel je geeft.

4. Samen geld op de spaarrekening storten

Is het spaarvarken vol? Stort samen met je kind het bedrag op de spaarrekening. Zo komt de verleiding ook niet opborrelen om het toch stiekem uit te geven.

5. Laat steeds zien hoe het spaarbedrag groeit

Sparen wordt pas echt leuk, als je fysiek kan zien dat je meer geld krijgt. Zo ziet je kind duidelijk dat het goed bezig is. Dat kan dan weer extra stimuleren om nog meer te sparen. Het wordt als het ware een soort spel. En wie houdt er niet van een leuke uitdaging?

Reageer op artikel:
Je kind leren sparen: met deze tips is dat spaarvarken snel gevuld
Sluiten