Jill
Jill Kids 29 jun 2019

Hoe overtuig je een kind om over zijn of haar dag te praten?

Te weten komen hoe de dag van je kind was lijkt soms wel rocket science. De oorzaak ligt vaak niet in een onwil om over hun dag te praten, maar simpelweg dichtklappen. Op onderstaande manier lukt het je om je kind te overtuigen om over zijn dag te praten.

Kind overtuigen om over zijn dag te praten

De truc zit ‘m in je kind op z’n gemak doen voelen. Ja, zelfs als je kind z’n vrolijke zelve is voelt ‘ie zich soms niet klaar om over z’n dag te praten. Met deze tips lukt het vast wel!

Begin vroeg

Ontwikkel al op jonge leeftijd de gewoonte om over je dag te praten. Praat met je partner over je eigen dag wanneer je kind nog niet zelf kan praten en vraag je kind hoe het in het kleuterklasje was zodra ‘ie daar naartoe te gaan.

Heb geduld

Als je echt geen woord uit je kind krijgt, is het een goed idee om even iets helemaal anders te doen. Spendeer samen wat tijd door de groenten voor het avondeten te kuisen of zet je mee aan de speeltafel. Geef je kind de ruimte om tot zichzelf te komen en zich open te stellen.

Doe gek

Je kunt door het schild van kinderen breken door hen een onverwachte vraag te stellen waarmee ze moeten lachen of door ze de kans te geven jou te verbeteren als je een foute uitspraak doet. In die situaties zijn kinderen meer geneigd om deel te nemen aan het gesprek en als de eerste stap gezet is, zullen ze ook makkelijker praten over andere dingen.

Sluwe vos

Je kunt ook sluw te werk gaan. Vraag je kind bijvoorbeeld om advies voor een situatie die erg op dat van je kind lijkt. Op die manier moedig je je kind aan om open te zijn over zijn of haar eigen situatie.

Luister

Zorg dat je ook effectief luistert wanneer je kind iets zegt. Dit is vooral belangrijk bij stille kinderen die niet makkelijk over hun dag praten. Toon dat je écht geïnteresseerd bent in plaats van er een routine-moment van te maken.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Hoe overtuig je een kind om over zijn of haar dag te praten?
Sluiten