Jill
Jill Kids 17 sep 2019

Wat kun je doen als je kind stress heeft voor toetsen?

September zit er bijna op en dat betekent in sommige klasjes dat de eerste toetsen er aan komen. Krijgt jouw kind het Spaans benauwd bij het woord ‘test’? Dan zijn hier enkele tips waardoor je hem of haar kunt steunen.

Stress voor toetsen

Help relativeren

Vaak komt stress voort vanuit het idee dat de lat hoog ligt waardoor je kind faalangst ontwikkelt. Daarom is het belangrijk om je kind te helpen relativeren als het stress heeft voor toetsen. Vraag wat volgens je kind het ergste is dat er kan gebeuren als het een laag cijfer haalt. Probeer dankzij bijvragen je kind zelf te laten beseffen dat een slecht cijfer niet het einde van de wereld betekent.

Manieren om te ontspannen

Op het moment van de toets zelf kun je uiteraard niet het handje van je kind vastnemen om ‘m te steunen. Maar je kunt hem of haar wel helpen door vooraf al manieren te verzinnen om te ontspannen. Een wandeling naar school of een warme douche ‘s ochtends voordat je naar school vertrekt: kleine dingetjes helpen je kind al een stuk vooruit. Even rustig in- en uitademen of een stressbal is dan weer ideaal tijdens de test zelf.

Positief denken

Niets is nefaster voor je zelfvertrouwen als een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je iets niet kunt of dat je ergens slecht in bent. Wijs je kind erop dat het niet helpt om negatief over zichzelf te praten. Het is veel voordeliger om positief te denken. Praktisch kun je dit aanpakken door samen een stokpaardje te verzinnen, bijvoorbeeld ‘ik kan dit wél’ of ‘ik doe gewoon mijn best en dat is het belangrijkste’.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Wat kun je doen als je kind stress heeft voor toetsen?
Sluiten