Jill
Jill Kids 12 mei 2019

Per ongeluk te boos geworden? Zo kun je je kind troosten

Je roept net iets harder dan de bedoeling was en je vuisten worden wit. Het overkomt de besten. Gelukkig kun je je kind troosten nadat je net heel boos bent geworden. 

Stap 1: koel af

Neem eerst even de tijd om tot jezelf te komen en sta stil bij wat er zojuist gebeurd is. Net als in het vliegtuig moet je eerst jezelf in veiligheid voordat je je kind mag helpen. Je kunt je kind immers niet troosten of geruststellen als je eigen stem nog trilt. Neem zolang als je nodig hebt.

Stap 2: reflecteer vanuit het kind

Probeer de situatie om te draaien. Stel je voor dat jij jouw kind bent. Je bent klein en mama is zojuist heel erg boos geworden.

Misschien heb je in jouw woede iets kapotgemaakt of dingen gezegd waar je spijt van hebt. Dit heeft een behoorlijke indruk achtergelaten op je kleine uk die nog niet in staat is om te beseffen dat die dingen in the heat of the moment gebeurd zijn en dus waarschijnlijk niet zo bedoeld waren.

nee-fase van peuters

Stap 3: herstel de schade

Nu je rustig bent geworden en de situatie hebt bekeken door de ogen van jouw kind, weet jij het best hoe je jouw kind kunt troosten of geruststellen. Ga bijvoorbeeld met je kind op een vertrouwde plek zitten en deel daar jouw gevoelens en je emoties. Leg uit dat je het niet zo bedoeld had en vraag aan je kind of ‘ie jouw wil helpen om dat gedrag de volgende keer te vermijden. Kinderen maken graag deel uit van het ‘herstelproces’ en komen vaak met de meest creatieve oplossingen die meteen wat afleiding bieden.

Stap 4: qualitytime

Trek er samen op uit! Onderneem iets leuks en laat daarmee die ongemakkelijke situatie achter jullie. Zo toon je je kind dat alles weer goed is tussen jullie. Een conflict hoort nu eenmaal bij het leven, maar daar samen uitkomen ook. Samen sterk!

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Per ongeluk te boos geworden? Zo kun je je kind troosten
Sluiten