5 tips om je kind voor te bereiden op een broer of zus

Kids

Hemel, eerst was je het centrum van het universum van je mama en papa en plots is daar een ettertje waarmee je die rol moet delen. Niet leuk. Hier zijn 5 tips om je kind voor te bereiden op een broer of zus.

1. Ontmoeting

Als je kind zijn nieuwe broertje of zusje na de bevalling voor de eerste keer komt opzoeken is ‘ie eigenlijk vooral blij dat ‘ie mama terugziet (sorry, papa). Zorg daarom dat je bundeltje geluk niet in de armen van mama ligt wanneer je oudste oogappel binnenkomt zodat mama hem of haar meteen een dikke knuffel kan geven en je oudste zich niet meteen bedreigd voelt.

2. Betrek

Geef je oudste kind taken om te helpen bij de verzorging van de baby. Laat ‘m bijvoorbeeld de persoon zijn die moet zorgen dat het tutje klaar ligt wanneer de baby ‘s avonds zijn avondmaaltje achter de (nu nog niet doorgekomen) kiezen heeft. Een heel belangrijke taak, want anders begint de baby te huilen!

3. Persoonlijke activiteiten

Zorg ervoor dat je bepaalde activiteiten of taakjes alleen voor je oudste reserveert. Die kun je al introduceren wanneer broertje of zusje nog in de buik van mama zit en na de bevalling – zonder de baby – verderzetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verhaaltje voor het slapengaan of laten helpen bij de was ophangen of koken.

4. Wissel prioriteit af

Maak duidelijk dat je nieuwe baby niet altijd voorrang heeft op de noden van je oudste. Wanneer je baby weent en je wou net naar de keuken lopen om voor je oudste een stuk fruit te schillen, zeg dan luid tegen de baby dat je “nu even geen tijd hebt voor hem omdat grote broer/zus je nodig heeft”.

5. Cadeau

Beweren wij dat je je oudste moet omkopen met een cadeautje? Nee. Maar bekijk het even vanuit het standpunt van je eerstgeborene: zijn nieuwe broertje of zusje krijgt duizend-en-een cadeau’s. Dat is reden genoeg om een beetje nukkig rond te lopen. Een kleinigheidje van mama en papa waar ‘ie bij bomma mee kan pochen is meer dan welkom.

Lees ook: Wat je per leeftijd kunt verwachten wanneer je kind een broertje of zusje krijgt