Jill
Jill Kids 23 aug 2019

Zo geef je je kind een gevoel van waardering – want dat verdient het

Het geluk van je kind staat bij zowat iedere ouder centraal. Maar wat betekent geluk precies voor jou kind en hoe kun je daar naar streven? Hier zijn alvast 3 tips om je kind gewaardeerd te doen voelen.

Luister wanneer je kind spreekt

Vind jij het leuk als iemand je onderbreekt of als duidelijk is dat de persoon tegen wie je praat niet aan het opletten is? Kinderen vinden dat ook niet leuk. Ja, je zal dat verhaal over hoe de juffrouw in de klas heel erg schrok toen er plots een spin over haar bureau kroop zes keer moeten aanhoren. Maar uit respect naar je kind toe, luister je beter naar wat hij of zij zegt.

Echt geen zin meer om dat verhaal te horen? Leg dan uit dat je het verhaal al kent. Met een vriendin aan het praten en je kind vraagt om aandacht? Zeg dan respectvol dat mama nu even met haar vriendin aan het praten is, maar dat ze straks heel graag wil horen wat hij of zij te zeggen heeft.

Gevoelens uitdrukken

Hoewel jij niet begrijpt dat je kind helemaal overstuur is als het die winterdag niet zijn of haar sandalen mag dragen, zijn het voor je kind echte gevoelens. Laat je kind die gevoelens uitdrukken in plaats van te zeggen dat die gevoelens nergens op slaan omdat sandalen nu eenmaal geen winterschoenen zijn. Je kunt wel uitleggen dat je kind koude voeten zal krijgen, omdat het buiten koud is en sandalen niet veel warmte bieden.

Belangrijk daarbij is wel dat je de gevoelens van je kind erkent. Het is inderdaad te koud voor sandalen, dus als je kind die toch wil dragen is het logisch dat het verdrietig of gefrustreerd is. En dat is oké.

Sterktes door complimenten

Het is makkelijk om te zeggen wat je kind fout doet. Maar soms is het veel effectiever om je kind te prijzen wanneer het iets wel goed doet. Zo kan ‘ie zelf bedenken dat bepaald gedrag een positievere reactie zal uitlokken zonder dat je wijst op zijn of haar tekortkomingen.

In plaats van te zeggen dat je kind zijn pen scheef vasthoudt, zeg je beter dat ‘ie de pen daarjuist helemaal correct vast had door zijn duim en wijsvinger onderaan rond de pen te klemmen en zijn duim te ondersteunen door zijn ringvinger. Dat komt veel positiever over dan te zeggen dat je kind dit en dat fout doet.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Zo geef je je kind een gevoel van waardering – want dat verdient het
Sluiten