Jill
Jill Persoonlijk 15 feb 2019

Help, mijn kind wil een smartphone! Zo begin je eraan

Je kind wil wellicht al lang een eigen telefoon, maar jullie vonden dochter- of zoonlief daar nog iets te jong voor. Maar kleine kinderen worden groot en plots is de tijd voor die eerste smartphone dan toch gekomen.

1. Maak afspraken over bereikbaarheid

Jij ziet die smartphone als de ideale manier om contact te houden met je zelfstandiger wordende kind, hij of zij wil natuurlijk het liefst de hele dag gamen en snapchatten.

kind wil smartphone

Het laatste wat je kind wil is betutteld worden, dus zorg ervoor dat hij of zij begrijpt waaróm je graag een berichtje wilt krijgen als hij of zij bij vrienden is aangekomen. Wedden dat een beginnende puber het minder gênant vindt om snel even eens sms’je te versturen dan om zeven gemiste oproepen van mama op zijn of haar scherm te zien verschijnen?

2. Eerst huiswerk, daarna schermtijd

Spreek met je kind af wanneer de smartphone aan mag en hoelang. Bijvoorbeeld nadat het huiswerk gemaakt is, of na het avondeten (én de afwas – want daar kan jij wel een helpend handje gebruiken).

Op die manier geef je je kind structuur en houvast. Het kan bovendien een handig hulpmiddeltje zijn om die berg afwas sneller dan het licht te laten slinken – want wat zijn vijf minuutjes afwassen nu als zoon- of dochterlief daarna een uur kan gamen?

Leg ook uit waarom je limieten stelt aan het dataverbruik, en leer je kind op die manier beter omgaan met de verleidingen van de smartphone.

3. ‘Zeg, wat doe jij precies met je smartphone?’

Ga in gesprek met je kind over zijn of haar smartphonegewoonten. Welke apps gaan er op dagelijkse basis zoal open? Waarvoor dient die telefoon nu juist? (Nieuwsflash: niet meer om te bellen, zoals in het Stenen Tijdperk.)

Houd – zeker in het begin – een oogje in het zeil op sociale media en ga met je kind in dialoog wanneer je iets ziet op Facebook of Instagram waar je je zorgen om maakt. Maak duidelijk dat je hem of haar niet wilt controleren, maar dat je gewoon op de hoogte wilt zijn van wat er speelt in zijn of haar leefwereld.

kind wil smartphone

4.     Het mooiste communie- of lentefeestcadeau

Vraagt je kind om een smartphone als communie- of lentefeestcadeau? Dat hoeft geen probleem te vormen voor de twijfelende ouder. Met WIGO van Telenet deel je één gezamenlijke datapot met alle gezinsleden, waaraan je tot 5 simkaarten kan koppelen. Je hoeft als ouder dus ook geen apart abonnement voor je kind af te sluiten – goed voor de portemonnee én om het overzicht te bewaren.

5.    Het datagebruik van je kinderen beheren

Dankzij de Telenet-app heb jij als ouder de touwtjes in handen. Je kan er ieders datagebruik eenvoudig mee opvolgen en beheren. Je kan de limieten van het datagebruik per gezinslid op voorhand instellen, maar ook à la minute de pauzeknop indrukken (wanneer het weer eens de spuigaten uitloopt met die Fortniteverslaving van je kiddo).

Over een gebrek aan data hoef je je bovendien geen zorgen te maken. Elk WIGO-abonnement kreeg onlangs tot drie keer zoveel data, waardoor heel het gezin volop zijn ding kan doen. Zo kun jij online een pakketje bestellen, je man het nieuws lezen en dochterlief Instagram vol spammen. Bovendien telt het dataverbruik van Yelo Play en Play Sports én van WhatsApp en Facebook Messenger niet mee in de datapot – zo gaat die nóg langer mee!

Met WIGO van Telenet heb je dus alles in handen om je kind in alle vertrouwen met die eerste smartphone aan de slag te laten gaan.

In samenwerking met Telenet

Reageer op artikel:
Help, mijn kind wil een smartphone! Zo begin je eraan
Sluiten