Lai-Wah Chong
Lai-Wah Chong Kids 22 mrt 2018

Kinderboeken uit je jeugd die ook leuk zijn voor je kids

Maart is jeugdboekenmaand en dat is fijn, want lezen is goed voor kinderen. Dat hoeft niet altijd het nieuwste boek te zijn. Veeg het stof eens van jouw oude kinderboeken af, je zal zien dat die voor jouw kids nog steeds leuk zijn om te lezen. En voor jou is het jeugdsentiment!

Wij lijsten de leukste kinderboeken uit jouw jeugd voor je op:

Jip en Janneke – Annie M.G. Schmidt


De beste vriendjes Jip en Janneke beleven allerlei avonturen samen met het hondje Takkie en Poppejans. Geschreven in de jaren ’50, maar nog steeds heel herkenbaar voor jouw kleine kleuter. Dit is waarschijnlijk zelfs jeugdsentiment van je ouders!

Pluk van de Petteflet – Annie M.G.Schmidt

kinderboeken
Ook geschreven door de fantastische Anne M.G. Wie kent het verhaal van Pluk met zijn rode kraanwagentje niet? Ook Floddertje, Otje en Minous blijven tijdloos.

Tiny – diverse schrijvers

kinderboeken
In 2016 kreeg Tiny een make-over. De tekeningen bleven gehandhaafd, want die maken al ruim 60 jaar het succes van de serie. De teksten zijn hier en daar wat aangepast zodat het jonge kinderen van nu meer aanspreekt en wat minder de voorbijgestreefde rollenpatronen van vroeger bevestigen. Zo veranderde ‘Tiny speelt moedertje’ in ‘Tiny past op haar kleine broer’.

Pipi Langkous – Astrid Lindgren

kinderboeken
3 maal 3 is 6, spaghetti eten met een schaar en de bekende uitspraak: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, … Pipi is nog steeds onze jeugdheldin! Ze doet wat ze wil, is zelfstandig èn supersterk. Girlpower!

Nog een leuk boek van Astrid Lindgren: Ronja de Roversdochter.

Het ei van oom Trotter – Marc de Bel

kinderboeken
Wij wilden ook een krokodillenei krijgen van een zotte oom als oom Trotter. Helaas was onze oom een stuk serieuzer en is dat ei er nooit gekomen. Een superleuk boek van Marc de Bel, net als de Boeboeksreeks, de strips over de kleine groene wezentjes. Zalig om te (her)lezen!

Sjakie en de Chocoladefabriek – Roald Dahl

kinderboeken
Eigenlijk álle boeken van de hand van deze briljante auteur zouden je kinderen moeten lezen. Want de auteur is zelf eigenlijk ook altijd kind gebleven en dat zie je in zijn fantasierijke boeken. Voorlezen uit een boek van Roald Dahl blijft dan ook elke avond een feest.

De koning van Katoren – Jan Terlouw

kinderboeken
De zeventienjarige Stach moet zeven opdrachten uitvoeren om de nieuwe koning van Katoren te worden: súperspannend, ook nog na 47 jaar! Lees ook Oorlogswinter, Pjotr en Briefgeheim van Jan Terlouw.

Kruistocht in Spijkerbroek – Thea Beckman

kinderboeken
Thea Beckman schreef boeken die bij (pré)tieners tot de verbeelding spraken. En dat nog steeds doen. Ook wij zagen onszelf in onze jeans meegaan met de kruistochten in de Alpen, wandelend naast het hoofdpersonage Dolf. Spannend tot de laatste letter. Het spreekt voor zich dat het hele oeuvre van Thea Beckman een aanrader is om je kids te laten lezen. Ze zullen je dankbaar zijn.

Wat is jouw favoriete kinderboek uit je jeugd? Laat het ons weten op Facebook.

Reageer op artikel:
Kinderboeken uit je jeugd die ook leuk zijn voor je kids
Sluiten