Valerie
Valerie Kids 18 jun 2018

Kinderen en zakgeld: maak goede afspraken

Zakgeld geven is een goede manier om je kinderen te leren omgaan met geld. Maar wanneer begin je en hoeveel zakgeld geef je? Famme vertelt je de do’s-and-don’ts.

Wanneer begin je?

Kinderen kunnen zakgeld krijgen vanaf 6 jaar. Op deze leeftijd leren ze rekenen, herkennen ze verschillende munten en kunnen ze de waarde van geld inschatten.

Zakgeld geven is een goede manier om je kind ook te leren omgaan met geld. Deze vaardigheid zal hij of zij later nog vaak moeten gebruiken. Dus zoals het cliché het dicteert: jong geleerd is oud gedaan!

Hoeveel zakgeld geef je?

Hoeveel zakgeld je geeft hangt af van kind tot kind en situatie tot situatie. Wat kan je zelf missen? En wat moet jouw kind met het zakgeld betalen? Uitstapjes met vrienden naar de cinema, een extra snoepje in de winkel, een Spotify-abonnement, …

Lijst alle uitgaven van je kind op. Zo kun je op een eenvoudige manier bepalen wat het bedrag moet worden. Geeft jouw zoon of dochter eigenlijk alleen geld uit aan snoep en speelgoed? Dan is een paar euro genoeg. Heeft jouw kind duurdere uitgaven zoals een gsm-abonnement, dan kan het bedrag een beetje hoger liggen.

kinderen en zakgeld

Afspraken maken over zakgeld

Maak duidelijke afspraken over het zakgeld. Zo weet jij en je kind wat jullie kunnen verwachten. Je kan dit speels inkleden door alle afspraken vast te leggen in een contract, dat jullie samen ondertekenen. Als er iets mis gaat, kan je altijd terugvallen op de afspraken. Geld  kan je maar een keer uitgeven en op is op.

Belangrijk!

  • Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast moment.
  • Spreek af hoelang je kind met het zakgeld moet doen. Wordt dit een week of een maand? Maak hier een duidelijke regel van en wijk er niet van af.
  • Maak duidelijk welke dingen er van het zakgeld betaald moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Spotify- of telefoonabonnement. Zo krijgt je kind al een idee van vaste kosten en verantwoordelijkheid.
  • Gebruik het zakgeld niet als een middel om te straffen. Het is juist de bedoeling dat je kind de waarde van geld leert. Op het moment dat je zakgeld inhoudt of gebruikt als middel om te onderhandelen, wordt dit lastiger.
Reageer op artikel:
Kinderen en zakgeld: maak goede afspraken
Sluiten