Jill
Jill Kids 25 mei 2019

Waarom kinderen zich nooit misdragen bij een ander

Op het kinderdagverblijf krijg je te horen dat jouw kind zich als een ‘engeltje’ heeft gedragen. Ook oma vertelt dat hij ‘heerlijk rustig’ was. En dat terwijl je kind zich thuis flink kan misdragen. Hoe komt dat toch?

Ondanks dat kinderen zich in een andere omgeving wél voorbeeldig gedragen, hoeft dat nog niet te betekenen dat er thuis onvoldoende discipline en structuur is. Er zijn immers verschillende redenen waarom kinderen zich thuis juist wel misdragen.

1. Kinderen voelen zich thuis het meest comfortabel

Zowel een voor- als nadeel: je kind weet dat jullie van hem houden, ook als hij zich misdraagt. Daarom heeft je kind niet het gevoel dat het zich moet inhouden als het bij jou is.

Op school of bij de kinderopvang daarentegen weten ze dat het sociala niet wenselijk is om in een driftbui uit te barsten in bijzijn van hun vrienden. Maar na een hele dag braaf zijn, wil ‘ie thuis lekker zijn gang gaat. Hij voelt zich ontspannen genoeg, omdat hij je vertrouwt en ook weet welke negatieve consequenties er volgen als hij de regels overtreedt.

kind troosten zelf boos

2. Andere mensen hebben minder hoge eisen

Als je kind bijvoorbeeld een nachtje bij zijn tante gaat logeren, dan wordt er waarschijnlijk minder van hem verwacht. Hij hoeft bijvoorbeeld geen klusjes te doen, huiswerk te maken of andere taken uit te voeren. Zij kunnen zich lekker storten op plezier in plaats van verantwoordelijk gedrag aan te leren.

3. Kinderen worden boos als ouders er niet zijn

Een hele dag bij de kinderopvang moeten zijn is niet zo leuk als een hele dag thuis spelen. Dat kan al eens tot woede of wrok-gevoelens tegenover hun ouders leiden bij sommige kinderen.

Als kinderen niet weten hoe ze deze gevoelens op de juiste manier kunnen uiten, leidt dat soms tot slecht gedrag. Ondanks dat je kind wel plezier op school of de opvang heeft gehad, kan een deel van hem boos zijn omdat je niet de hele dag bij hem bent geweest.

driftbui van je peuter

4. Aandacht vragen via slecht gedrag

Je bent pas twee minuten thuis, je probeert te vragen naar zijn dag, maar hij begint meteen met zijn speelgoed te gooien, te schreeuwen, of te huilen. De kans is reëel dat dit een poging van je kind is om jouw aandacht te krijgen, of dat nu positieve of negatieve is.

5. Kinderen worstelen met veranderingen

Als je kind lastig kan omgaan met veranderingen in situaties, kun je de dupe worden van zijn gedrag als hij weer thuiskomt. Als hij bijvoorbeeld een dag of een weekend weg is, of zelfs al een uurtje, kan het een tijdje duren voordat hij weer gewend is aan de routine met jou. Dit kan daarom ook een lastig probleem zijn voor gescheiden ouders, omdat kinderen soms moeite hebben met de overgang van het ene huis naar het andere huis.

Zo zorg je ervoor dat je kind met zijn boosheid leert om te gaan

Omgaan met onacceptabel gedrag?

Probeer het niet persoonlijk op te vatten als je kind alleen zijn beste beentje voorzet als hij bij andere mensen is. Je kunt het immers ook omdraaien: wees dankbaar dat hij zich netjes gedraagt als je niet in de buurt bent en richt je energie op duidelijke regels en effectieve consequenties telkens je kind de regels thuis overtreedt.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Waarom kinderen zich nooit misdragen bij een ander
Sluiten