Jill
Jill Kids 24 okt 2018

Waarom worden kinderen zo enthousiast van vuilniswagens?

Je hebt vast al eens een filmpje voorbij zien komen van een kind dat helemaal gek wordt wanneer ‘ie de vuilniswagen ziet aankomen. Daar begrijp jij waarschijnlijk niets van, want waarom worden kinderen zo enthousiast van vuilniswagens? 

Onderstaand filmpje is het bewijs. Het kan écht. Maar wat zit erachter en waarom houden kinderen zo van vuilniswagens? Blijkbaar zijn er best wat redenen.

Dag, afval!

Ieder kind heeft wel een fase waarin het verlatingsangst heeft. Gaat papa de deur uit? Dan rollen er dikke tranen over de wangen van je oogappel, want die denkt dat papa voor altijd verdwenen is. Uiteindelijk leert je lieverd wel dat papa terug komt, maar dat dingen verdwijnen en al dan niet terugkomen blijft nog lange tijd een fascinerend raadsel voor je kind.

Laat een vuilniswagen en de vuilnismannen nu net verantwoordelijk zijn om spullen voor altijd weg te halen. Waar gaan die spullen naartoe?

Simpele routine van vuilniswagens

Kinderen houden van structuur in hun leven. Dat de vuilnisman om de week op een vaste dag het vuilnis komt ophalen is vertrouwd en daarom geliefd bij je kind.

Bovendien zit er ook een routine in het vuilnis ophalen zelf. Zit de vuilniszak vol, dan doe je ‘m in de container. Wanneer de vaste dag is aangebroken (of de avond voordien) plaats je die aan straat. Vervolgens hoor je de vuilniswagen al van ver komen, stopt die aan de rand van de weg, stappen de vuilnismannen af die de zak oppakken en achterin de wagen gooien. De wagen piept weer en rijdt weg. Om vervolgens verderop in de straat dezelfde handeling te doen.

Rust, regelmaat en routine. Kun je het je kind kwalijk nemen dat ‘ie dat zo aangenaam vindt?

Fascinerend

Sommige kinderen zijn gewoon dol op gigantische, robotachtig apparaat zoals een vuilniswagen. Ze komen in verschillende kleuren, brengen lawaai met zich mee, hebben soms lichten aan, hebben enorme wielen, knoppen en hendels. Ze worden bemand door mensen in felle uniformen.

Niet moeilijk dat je kleine zoon of dochter helemaal onder de indruk is door dat krachtige ding.

Vernietiging

Hoe erg je ook je best doet om je peuter een toren te leren ópbouwen in plaats van áfbreken, dat laatste is het eerste waartoe ze geneigd zijn. Oké, hun initiële onhandigheid heeft daar ook veel mee te maken, maar bij een threenager met een driftbui is dat geen excuus meer. Een grote machine die op best spectaculaire manier iets vernietigt is dan ook niet voor niets iets dat enorm veel voldoening meebrengt bij je kind.

Lees ook: Waarom je kind zo verknocht is aan zijn knuffel(doek)

Reageer op artikel:
Waarom worden kinderen zo enthousiast van vuilniswagens?
Sluiten