Britt
Britt Thuis 20 mrt 2019

5 kinderspelletjes waar je enkel pen en papier voor nodig hebt

Heb je niet meteen spelletjes bij de hand om je kinderen bezig te houden? Geen paniek. Dit zijn 5 kinderspelletjes waar je enkel pen en papier voor nodig hebt.

1. Wie ben ik?

Een gekend spelletje voor zowel kinderen als volwassenen is ‘wie ben ik’. Elke speler schrijft een bekend persoon of bekend filmpersonage op een post-it. Die post-it plak je op het voorhoofd van de persoon die links naast je zit. Je probeert te raden wie je bent door enkel ja/nee-vragen te stellen aan de anderen (bijvoorbeeld: ben ik een zangeres?). Ieder mag om de beurt een vraag stellen tot je kan raden wie je bent.

2. Twee in één

Bij dit spelletje is het de bedoeling dat twee verhaaltjes door elkaar geschreven worden, waardoor er een knotsgek verhaal ontstaat. Speler 1 schrijft de eerste zin van zijn verhaaltje bovenaan het papier (zonder dat de rest het kan zien) en plooit daarna het randje van het blad om, waardoor zijn of haar zin bedekt wordt. Daarna schrijft speler 2 (onder de bedekte zin van speler 1) de eerste zin van zijn of haar verhaaltje. Die plooit dan ook de rand om, zodat niemand de zin kan lezen. Speler 1 en 2 blijven afwisselend hun verhaaltje verder schrijven tot het blad volledig volgeschreven is. Daarna kan de pret beginnen door het verhaal hardop voor te lezen.

3. Voetbal op papier

Als je niet buiten kan voetballen, dan kan het nog wel op papier. Leg een blad papier tussen de twee spelers, met de kortste papierzijde naar elke speler toe. Elke speler tekent een kleine goal aan zijn kant. De eerste die mag beginnen zet de punt van zijn pen op het papier, net voor zijn eigen goal. Daarna mag deze speler een korte streep tekenen richting de andere goal. De tweede speler doet daarna hetzelfde. Het is de bedoeling dat je zigzaggend naar de andere goal gaat, zonder dat de andere speler in jouw goal terechtkomt. Als je de laatst getrokken streep van jouw tegenstander kan doorkruisen, dan houd je dus in theorie zijn bal tegen en win je.

4. Om het meeste woorden

Geef elke speler een blad en een pen. Ieder mag om de beurt een letter en een thema kiezen, bijvoorbeeld ‘b’ en ‘supermarkt’. Vanaf een afgesproken startsein krijgt iedereen 1 minuut de tijd om zo veel mogelijk woorden op te schrijven. In dit voorbeeld moeten ze dus zo veel mogelijk voorwerpen opschrijven die je in de supermarkt kan kopen, die beginnen met de letter ‘b’. De persoon die de meeste woorden kan opschrijven (die ook juist zijn), is de winnaar.

5. Fantasiemannetjes

Dit spelletje heeft ongeveer hetzelfde principe als ‘twee in één’, maar deze versie is met een tekening van persoon. Elke speler krijgt een eigen blad, waarbij hij of zij bovenaan een gezicht mag tekenen (met haar, ogen, oren, neus, enzovoort) met een hals erbij. Daarna vouwen de spelers de rand van het blad om (zodat enkel de hals nog zichtbaar is) en wisselen daarna de papieren met elkaar. Nu tekenen ze een lichaam van de hals tot aan de heupen en verwisselen opnieuw. Daarna komen de benen aan de beurt en bij de laatste wissel tekenen ze nog voeten of schoenen. Met een beetje fantasie krijg je op het einde de gekste mannetjes!

Meer inspiratie?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
5 kinderspelletjes waar je enkel pen en papier voor nodig hebt
Sluiten