Paulien
Paulien Persoonlijk 28 dec 2019

Fotografe Kirsten van vzw Boven De Wolken fotografeert sterrenkindjes

De winter is koud, maar De Warmste Week zorgt er elk jaar voor dat we allemaal verwarmd worden door onze liefde voor elkaar. Daarom stellen wij je graag voor aan enkele vzw’s die kinderen en ouders een warm hart toedragen, zo kan jij weloverwogen jouw steentje bijdragen.

Boven De Wolken is een organisatie die ouders steunen wanneer ze hun baby verliezen. Dat doen ze door hen tastbare herinneringen te geven en hen bij te staan tijdens die eerste moeilijke momenten. Kirsten is zelf sterrenmama en al 1,5 jaar fotografe bij Boven De Wolken. Zij vertelde ons zusje Minimi wat meer over haar werk bij de organisatie en wij mogen dat ook met jou delen.

Hoe ben je als vrijwilliger bij Boven De Wolken terecht gekomen?

“Een tweetal jaar geleden verloor mijn zusje haar zoontje Floris op 32 weken. Een fotografe van Boven De Wolken kwam bij haar langs. Ik ben zelf ook sterrenmama dus ik besef maar al te goed hoe belangrijk die foto’s zijn. Toen ik het verschil zag tussen haar foto’s, die getrokken waren door Boven De Wolken, en mijn foto’s 13 jaar geleden getrokken door mezelf, wist ik hoe waardevol de organisatie was.

Ik wou graag iets terugdoen voor deze organisatie en heb me dus als vrijwilliger aangemeld. Ik begon eerst bij de oproepen en een half jaar later werkte ik als fotografe.”

Ik begin altijd met de zin: ‘Ondanks alles wil ik jullie graag proficiat wensen met de geboorte van jullie kindje’.

Hoe gaat het eraan toe in het oproepdienst van Boven De Wolken?

“We werken met twaalf mensen op de oproepdienst. Je hebt altijd een dag hoofdwacht en een dag bijwacht per week. Oproepen komen daar zowel telefonisch als per mail binnen. Als we een oproep krijgen, delen we die met onze fotografen. De fotografen kunnen dan laten weten of ze beschikbaar zijn.

We beloven elke oproep binnen de 24 uur te behandelen, maar meestal is er binnen de tien uur al een fotograaf ter plaatse.”

Hoe verloopt een fotoshoot precies?

“Daar bestaat geen handleiding voor en het is vaak een kwestie van het moment zelf aanvoelen. Ik begin wel altijd met de zin: ‘Ondanks alles wil ik jullie graag proficiat wensen met de geboorte van jullie kindje’. Dan vraag ik hen even hun verhaal te doen, en dan voel ik meestal wel aan of ze willen praten of juist niet. Ik zal altijd vragen of ik hun kindje mag vastnemen om te positioneren, en dan begin ik met de foto’s van het kindje alleen. Vaak doe ik dit op het bed dicht bij de mama en papa.

Daarna volgen de gezinsfoto’s en dan de foto’s van de ouders elk apart. Een fotoshoot duurt meestal een à twee uur. Daarna wens ik hen nog veel moed en sterkte. Diezelfde dag nog stuur ik al wat foto’s door en binnen de week hebben ze ze allemaal.”

Hoe verliep de eerste keer dat je een sterrenkind ging fotograferen?

“Als je begint bij Boven De Wolken ben je eerst verplicht stagiair. Dat wil zeggen dat je met een ervaren fotograaf meeloopt om te kijken of het iets voor jou is. Je moet immers niet alleen vakbekwaam zijn maar ook mentaal bekwaam.

Ik herinner me mijn eerste keer als stagiair nog heel goed. Ik volgde de fotografe die het kindje van mijn zus gefotografeerd had. Ik zat op de parking in de auto en twijfelde om terug te vertrekken – ik dacht dat ik het niet aan zou kunnen.

Net op dat moment kwam het liedje van onze dochter op de radio. Ik twijfelde geen seconde meer. Ik ben uitgestapt en alles ging zoals het moest zijn. Dat is ondertussen al anderhalf jaar geleden.”

Mijn mooiste moment bij Boven De Wolken was tegelijkertijd het moeilijkste moment.

Wat was het mooiste moment dat je als vrijwilliger bij Boven De Wolken hebt meegemaakt?

“Mijn mooiste moment was tegelijkertijd ook het moeilijkste moment. Ik volgde samen met mijn vriendin en collega bij Boven De Wolken een fotografieles. In die les leerden we iemand kennen van wiens kind we de doop, het afscheid en het overlijden gefotografeerd hebben.

De mama in kwestie had al twaalf dagen gewaakt aan het bedje van haar kindje en moest toen afscheid nemen. Ze had haar baby nog nooit zonder buisjes en draadjes gezien tot het moment dat ze alles uitschakelden. Dat was een verschrikkelijk moeilijk moment: je kijkt dan echt de dood in ogen. Dat was ook de eerste keer dat ik mijn tranen niet kon bedwingen in bijzijn van de ouders.

Dat zijn de momenten die de ouders achteraf vergeten, maar die zo belangrijk zijn.

Langs de andere kant was dat moment zo mooi omdat ze zo dankbaar waren dat ze dit niet ‘alleen’ moesten doen. En als je dan de foto’s van na het overlijden ziet, zie je een trotse mama die eindelijk haar kind tegen haar borst kan drukken na twaalf dagen, die haar baby eindelijk een kusje kan geven.

Ze is net zo fier op haar kind als een mama van een levende baby en dat zijn de momenten waar we het allemaal voor doen. Dat zijn immers de momenten die ouders achteraf vergeten, maar die zo belangrijk blijken te zijn. Het herinnert hen aan de liefde die ze voelen voor hun kindje en hoe trots ze op hun baby zijn.”

Waarom is het werk dat Boven De Wolken doet zo belangrijk?

“We creëren herinneringen voor sterrenouders. We maken foto’s van hun gezin en hun baby, maar het is natuurlijk veel meer dan dat. Het gaat over die speciale tijd die ze nog met hun baby doorbrengen.

We maken foto’s terwijl ze hun baby wassen of terwijl ze buiten in het zonnetje zitten. De foto’s vormen natuurlijk een deel van de herinnering, maar het gevoel van hun teentjes en de warmte van de zon maken die herinneringen veel echter. Boven De Wolken geeft sterrenouders de kans om herinneringen en momenten te creëren met hun sterrenkind.”

Wil jij Boven De Wolken een handje helpen? Bekijk dan hier al hun acties voor De Warmste Week.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Fotografe Kirsten van vzw Boven De Wolken fotografeert sterrenkindjes
Sluiten