Jutta Buytaert
Jutta Buytaert Thuis 13 dec 2019

Knutselen voor Kerstmis: walnoot-drijfkaarsjes

De Sint is door duizenden brave kinderen uitgewuifd terwijl hij de terugtocht naar Spanje aanvatte, nu is het tijd om helemaal in kerstsfeer te komen. Daar horen natuurlijk lichtjes bij, die je huis en de straten in een gezellig schijnsel doen baden. Deze walnoot-drijfkaarsjes zijn een leuke manier om de notenschelpen een tweede leven te geven en zijn meteen een schattig zelfgemaakt cadeau waar je menig tante mee kan verbazen. 

Uiteraard is dit een knutselproject waarbij een volwassene het meeste werk doet, maar met de juiste aansturing kunnen kinderen zeker helpen. De kleinsten kunnen de notenschelpen klaarleggen, kleuren kiezen en de wiekjes in de kaarsen steken. Oudere kinderen mogen – waar mama of papa bij zijn – misschien wel al de was in de schelpjes lepelen. Doe wat goed voelt voor jou, jij weet tenslotte het best welke verantwoordelijkheid je kind al kan dragen.

Dit heb je nodig voor de walnoot-drijfkaarsjes

  • Walnoten 
  • Kaarsvet
  • Dunne wiekjes (koop je bij de knutselwinkel)
  • Eventueel vuurbestendige glitters en andere versiering voor kaarsen
  • Een pannetje kokend water om de was au bain-marie te verwarmen
  • Een hittebestendige kom die vuil mag worden
  • Een bord met een bodempje rijst of iets dergelijks

De walnoot-drijfkaarsjes maken

Stap 1: de noten voorbereiden

Breek de walnoten mooi in de helft, peuzel de inhoud op of bewaar ze voor later en maak beide schelpen helemaal leeg. Wees voorzichtig: de harde schelpen hebben scherpe kantjes.

Stap 2: het kaarsvet verwarmen

Doe restjes oude kaarsen of nieuwe paraffine uit de knutselwinkel in een hittebestendige kom. Gebruik hier niet je beste mengschaal voor, kaarsvet is moeilijk helemaal weg te poetsen dus een oude kom die je enkel voor dit doeleinde gebruikt is prima. Verhit het kaarsvet au bain-marie op een zacht vuurtje en zorg dat er geen water bij komt. Laat de was langzaam smelten, er is geen haast bij.

Stap 3: alles klaarzetten

Knip terwijl het kaarsvet smelt stukjes wiek van ongeveer twee centimeter af. Dit kunnen je kinderen doen.

Neem een bord en strooi daar een laag rijst of iets dergelijks op – wij gebruikten in dit geval couscous. De bedoeling is dat de walnootschelpen hier mooi waterpas op komen te staan, zodat je de warme was er gemakkelijk in kan lepelen.

Stap 4: de schelpen vullen met kaarsvet

Wanneer het kaarsvet volledig gesmolten is, is het tijd voor het echte werk. Dit stuk doet een volwassene, het hete kaarsvet is voor (kleine) kinderen te gevaarlijk. Lepel een voor een de walnootschelpen tot de rand vol kaarsvet. Laat even stollen.

Zo gauw de bovenkant troebel wordt en dus licht gestold is, kan je voorzichtig de wiek in het kaarsje zetten. Doe dat mooi recht en in het midden, zodat de kaars gelijkmatig kan opbranden.

Laat volledig uitharden. Wanneer de walnoot-drijfkaarsjes afgekoeld zijn, kan je de uitstekende wieken nog korter knippen, zodat de vlam niet meteen heel groot wordt en de kaarsen rustiger opbranden.

En nu … kan je de kaarsen inpakken in mooie cadeau-zakjes, of ze op een gezellige avond aansteken.

Nog meer leuke zelfgemaakte kerstcadeautjes

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Knutselen voor Kerstmis: walnoot-drijfkaarsjes
Sluiten