Jutta Buytaert
Jutta Buytaert Kids 3 dec 2019

Knutselen met verf: totebags beschilderen als zelfgemaakt kerstcadeautje

Met de feestdagen in het vooruitzicht moeten er weer heel wat tantes, peters en grootouders voorzien worden van een cadeautje. Tijd om aan het knutselen te gaan: deze  totebags kunnen je kinderen zelf beschilderen en ze zijn nog nuttig ook. 

Dit heb je nodig

  • Een blanco totebag. Die vind je bij de beter knutselwinkel of online. Echte creatievelingen kunnen ‘m natuurlijk ook zelf naaien. 
  • textielverf en penselen
  • Een potje water
  • Mengschaaltjes en roerstaafjes
  • Keukenpapier
  • Een schort voor de knoeiers 
  • strijkijzer, strijkplank en oude keukenhanddoek

De totebags beschilderen

Stap 1: spullen klaarzetten

Zet alles klaar voor een geweldige schilderpartij. Dat wil zeggen: maak de tafel leeg en bescherm ze eventueel met onderleggers, zet water klaar om de penselen uit te spoelen, wat keukenpapier om te deppen, schaaltjes om te mengen en doe je kinderen en jezelf een schilderschort om (kleren die vuil mogen worden zijn ook goed). Dit laatste is érg belangrijk want we gaan aan de slag met textielverf, en die verf weet echt het verschil niet tussen een proper gewassen kindertrui of een totebag. 

Stop in elke totebag ook een kartonnen plaat die de hele zak vult. De verf zal anders vlekken maken op de achterkant en dat is niet de bedoeling.

Stap 2: kiezen wat je wilt schilderen

Denk even goed na over wat je wil schilderen (zoek eventueel voorbeelden op de computer) – uitwissen en opnieuw beginnen is wat lastig. Neem er eventueel een lapje stof bij als oefendoekje. De meeste totebags uit de winkel zijn lichtjes doorschijnend, je kan dus ook een sjabloon in de zak steken en daar over schilderen, zo zijn je letters altijd recht. 

Kunstenaars in de dop mogen natuurlijk ook zonder sjabloon schilderen en hun creatieve kinderenergie de vrij loop laten!

Stap 3: schilderen maar!

Laat je kinderen naar hartelust hun favoriete tekeningen maken op de stof en doe zelf ook gerust mee. Wanneer je met verschillende lagen werkt of lijntjes moet inkleuren, wacht je best even voor de eerste laag droog is voor je verder schildert, anders lopen de kleuren uit.

Stap 4: fixeren

Als alles klaar is moet de verf goed opdrogen. Daarna is het aan mama (of papa) om de schilderijtje te fixeren. Volg daarvoor de instructies op de verf, in de meeste gevallen moet je drie minuten strijken onder een doek, zonder stoom. 

Je zelfgemaakte cadeautje is klaar! En van ons mag je het ook zelf houden.

Nog meer leuke knutselwerkjes:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Knutselen met verf: totebags beschilderen als zelfgemaakt kerstcadeautje
Sluiten