Voor kleine en grote cookiemonsters: koekjes met chocolade en banaan

Culinair

Deze koekjes met chocolade en banaan zijn zo lekker dat je direct een hele stapel wil maken. Anders blijven er voor jezelf geen over, want met kinderen in de buurt zullen ze niet lang overleven.

Tip: wil je niet alle koekjes in één keer bakken? Bewaar de ‘balletjes’ koek dan in de vriezer (dat kan zeker 1 tot 2 maanden). Je kunt ze dan later afbakken (houd dan een paar minuten langere baktijd aan).

Ingrediënten voor 20 koekjes

  • 180 gram bloem
  • 1/2 koffielepel zout
  • 1/2 koffielepel bicarbonaat
  • 175 gram zachte ongezouten boter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 90 gram lichtbruine suiker
  • 1 groot ei
  • 1 1/2 koffielepels vanille-extract
  • 1 grote rijpe banaan
  • 90 gram havermout
  • 100 gram (donkere) chocolade, grof gehakt in stukjes
  • Handvol pecannoten (of walnoten), grof gehakt

Het recept voor koekjes met chocolade en banaan

  1. Verwarm je oven voor op 190 graden.
  2. Mix de zachte boter en twee soorten suiker met een (hand)mixer tot een romig geheel. Mix op lage snelheid het ei en vanille-extract erdoor.
  3. Prak de rijpe banaan fijn en voeg toe.
  4. Meng de bloem, zout en bicarbonaat in een aparte kom. Mix vervolgens het bloemmengsel door je suiker-botermengsel, totdat alles goed is gemengd.
  5. Roer tot slot de havermout, stukjes chocolade en noten erdoorheen.
  6. Maak van het koekjesbeslag met een ijslepel 20 koekjes, verdeeld over twee met bakpapier beklede bakplaten. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes, want ze groeien nog in de oven!
  7. Bak de koekjes met chocolade en banaan in de oven gedurende 14-15 minuten op 190 graden. Wissel de bakplaten halverwege, zodat alle koekjes gelijkmatig bruin worden. Zodra de koekjes goudbruin zijn, zijn ze klaar. Laat afkoelen op een rekje.

Meer koekjes?