Culinair 28 dec 2018 Jutta Buytaert

Zo wordt koken met kinderen leuk, ook voor de ouders

Koken met kinderen, het is een uitdaging. Want zij willen graag ‘helpen’, maar jij wil vooral een voedzame maaltijd op tafel toveren zonder dat die je drie uur van je leven kost. Toch zijn er manieren om je kroost te betrekken in de keuken. Bonus: leren ze zo op jonge leeftijd koken, waardoor jij met een beetje geluk over een paar jaar zelf niets meer hoeft te doen. 

Mama of papa nadoen

Bijna alle kinderen gaan door een fase waarin ze het liefst een miniversie van mama op papa willen zijn. Speel hier op in door een kleine keukenschort voor je kind te kopen, dat is a) ontzettend schattig en b) je bent onvermijdelijke knoeipartijen voor.

Opstapje

Wil je kind ook in de pannen kunnen kijken? Zorg voor een handig opstapje zonder uitsteeksels waar je over kunt struikelen. Aangezien het aanrecht natuurlijk veel te hoog is voor kinderen helpt dit ook om op goede hoogte voor het werkblad te staan. Check wel even het opstapje stabiel staat en het niet weg kan glijden.

koken met kinderen

Eigen taakje

Geef je kind een eigen taak. Laat hem of haar bijvoorbeeld de groenten wassen, de komkommer schillen en in stukjes snijden met een (veilig en bot) kindermesje of de verschillende gesneden groenten met schone handen door elkaar husselen. Gelukt? Geef die kleine kok dan zéker een compliment, hij of zij zal blinken van trots.

Samen kiezen

Bepaal samen wat jullie zullen maken en neem je kind mee naar de supermarkt om de ingrediënten te kopen, dat lijkt voor je kind een hele verantwoordelijkheid en maakt hem of haar alleen maar zelfstandiger!

Bestudeer het gerecht

Betrek je kind bij het kookproces door samen het gerecht door te lezen voor jullie beginnen met koken. Dit zorgt ervoor dat je kindje beter begrijpt waarom bepaalde handelingen moeten gebeuren en er een duidelijk doel is waar jullie samen naartoe werken. Verzamel de ingrediënten zoals verse groenten en stal ze samen uit op het aanrecht. Bespreek bij welke taak je kindje kan helpen.

koken met kinderen

Handen wassen

Leer je kind al op jonge leeftijd aan dat het belangrijk is om een goede hygiëne te handhaven bij het koken en dat je dus je handen moet wassen voor je er aan begint.

Bakken en braden

Koken met kinderen lijkt misschien gevaarlijk, maar oudere kindjes kunnen mits de juiste begeleiding echt wel helpen bij het koken door met een houten spatel in de pan roeren. Zorg er voor dat je kind genoeg afstand houdt in verband met eventueel opspattend vet. Laat je kind ook NOOIT alleen bij het fornuis of de kookplaat.

Eet smakelijk!

Een van de grote voordelen van koken met kinderen is dat ze hun zelfgemaakte gerechten waarschijnlijk wel willen proeven en zo smokkel jij weer een extra groenten in je kleintje z’n dieet. Eet smakelijk!

Lees ook: 5 redenen om samen met je kind te koken

Reageer op artikel:
Zo wordt koken met kinderen leuk, ook voor de ouders
Sluiten