Van Finland tot Nigeria: zo zien de kraamtradities van andere landen er uit

Thuis

Wij sturen geboortekaartjes, plaatsen een ooievaar in de tuin staat, geven mama de kans om te rusten, … Maar hoe zien de kraamtradities er in andere landen uit?

Kraamtradities in:

China

Om te beginnen hebben Chinese moeders een rustperiode van een maand, het zogeheten zuo yuezi. Nee, wij hebben ook geen idee hoe je dat uitspreekt. Wat we wel weten is dat mama’s dan geen rauwe groenten mogen eten of koud water drinken. Hun dieet bestaat voornamelijk uit soep met bouillon om de kwaliteit van de borstvoeding te verbeteren.

Ze mag deze maand trouwens ook niet douchen. Tegenwoordig is het in China als maar hipper om in een luxe kraamhotel te verblijven, hoewel er ook nog veel zijn die de kraamtijd gewoon bij hun familie doorbrengen.

India

Indiase moeders hebben een behoorlijk lange kraamtijd. Veertig tot zestig dagen hebben de baby en moeder ‘huisarrest’ om infecties te voorkomen. Ze mogen zich niet met zeep wassen, maar geen nood: onaangename geurtjes verwijderen ze met kruidenmengsels. Er staat ook regelmatig een massage op het menu zodat het lichaam van mama kanTijdens het wassen mag er geen zeep gebruikt worden. In plaats daarvan worden ze gewassen in kruidenmengsels en krijgen ze een massage voor het herstel van het lichaam. Dat laatste lijkt ons eigenlijk ook wel wat. ‘Eh, schaaat?’

Nigeria

Nigeria heeft een symbolische badtraditie. De grootmoeder van de baby (de mama van de mama) geeft het kleintje zijn of haar eerste bad. Op die manier wil ze laten zien aan de moeder van de baby dat ze er niet alleen voor staat.

Latijns-Amerika

In veel Latijns-Amerikaanse landen vindt la cuarentena plaats. Dit is een periode van zes weken, waarin de kersverse moeder zo goed als opgesloten wordt – het woord betekent dan ook niet voor niets quarantaine. Het doel van deze isolering is dat de moeder tijd krijgt om zich te concentreren op borstvoeding geven en de verzorging van haar nieuwe baby. In deze zes weken springen andere familieleden bij om voor haar andere kinderen te zorgen en het huishouden te doen.

Finland

Elke pasgeboren baby in Finland gaat naar huis met een babybox. De doos bevat een klein matras en kan worden gebruikt als bedje voor de baby. Naast de matras zit de babybox vol met handige dingen zoals kleding, een sneeuwpakje met muts en wanten, luiers, een prentenboek, een bijtring en baby-toiletartikelen.