Jill
Jill Psyche 18 mrt 2019

Kraamverzorgende Elke van Familiehulp: “Zeker niet iedere mama en papa zweeft op een roze wolk. Dat is doodnormaal.”

Vandaag is het Dag van de Zorg, een moment waarop wij bij Famme graag bijzondere zorgverlenenden in de kijker te zetten. Daarom spraken wij met Elke, een kraamverzorgende van Familiehulp die ouders net na de bevalling thuis een handje komt helpen.

1. Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

“Het grappige aan die vraag is dat er voor mij weinig routine in een werkdag zit. Dat is ook meteen iets wat ik zo leuk vind aan deze job. Naast van cliënt tot cliënt gaan is er eigenlijk geen constante.

Dat komt doordat ieder gezin verschillende verwachtingen heeft. De dingen die ik doe zijn heel uiteenlopend. Dat kan bijvoorbeeld heel zorg gebonden zijn, zoals een baby een bad geven of een vraag beantwoorden, uitleggen hoe je een draagdoek kunt gebruiken, …

Af en toe is het moeilijk om afscheid te nemen.

Maar het kan ook gericht zijn op het huishouden in het algemeen: strijken, de was opvouwen, … Meestal is het een mix van allebei.

Soms is het nog diverser, wanneer we bijvoorbeeld mama en kind ergens naartoe voeren met de auto omdat ze op dat moment niet mobiel zijn. Of ik speel even met de baby terwijl mama op haar gemak eens kan douchen.”

2. Welke taak vind je zelf het tofste om te doen?

“Ik ben heel erg pro dragen – ik leg graag uit over hoe je een draagdoek kunt gebruiken en heb er zelf ook altijd een bij mochten ouders het eens willen testen. Ik gebruik het zelf ook wanneer een baby onrustig is en ik toch nog wat taken heb. Baby in de draagdoek terwijl ik was opvouw en iedereen is gelukkig. (lacht)

10 geboden bij een kraambezoek

3. Help jij ouders ook al tijdens hun zwangerschap? Zo ja, wat doe je dan zoal voor hen?

“Het gebeurt niet zo vaak, maar het kan zeker wel. Als we zwangere vrouwen helpen is dat vaak omdat het een zwangerschap met complicaties is. Een mama die platte rust heeft gekregen, een mama die alleenstaand is en moeilijk rond kan komen, …

In dat geval is het vooral huishoudelijk werk, hoewel we bijvoorbeeld ook oudere kinderen ‘s ochtends naar school doen, of ‘s avonds gaan ophalen.”

4. Help je altijd dezelfde gezinnen?

“Bij Familiehulp proberen we steeds zo weinig mogelijk verschillende mensen te sturen. Als ik bij een gezin start is het de bedoeling dat dat gezin alleen mij zal zien. We proberen immers een band op te bouwen met onze cliënten.

Er zijn natuurlijk uitzonderingen als een gezin veel hulp nodig heeft, bij een drieling bijvoorbeeld, of als een van onze kraamverzorgenden ziek is. In dat geval kan het zijn dat een gezin toch een nieuw gezicht te zien krijgt.

Zeker niet iedere mama en papa zweeft op een roze wolk. Dat is doodnormaal.

Af en toe is het moeilijk om afscheid te nemen. Bij de meeste gezinnen komen we zo’n 8 weken over de vloer. Dat is niet heel lang, maar als je voelt dat je heel veel voor zo’n gezin kunt betekenen is dat soms wel zwaar. Hoewel er dan vaak al gepolst wordt of bij het volgende kind dezelfde verzorgende kan komen helpen en dat valt meestal wel te regelen.”

5. Wat vind je het leukste aan je job?

“Echt een verschil kunnen maken is fantastisch, op welke manier dan ook. Of dat nu een luisterend oor is, wekelijks een pot spaghettisaus of een berg was wegwerken: de dankbaarheid van mensen is een groot cadeau. Ik vind het een heel dankbare job.”

6. Wat is het moeilijkste aan je werk?

“Af en toe zijn er cliënten waarbij ik mijn bezorgdheid moeilijk kan loslaten. Als ik bijvoorbeeld een gezin in kansarmoede help, is het moeilijk te accepteren dat ik niet alles kan doen wat ik zou willen doen om hen te helpen. Hetzelfde geldt als de mama bijvoorbeeld drugsverslaafd is. Je wil dan heel veel doen, maar kunt dat niet allemaal. Dat is niet makkelijk om los te laten.

baby met borstcongestie vibrator

Anderzijds heb ik ook weleens moeite met goedbedoelde adviezen die ouders foute informatie geven. Ik ben al toegekomen bij ouders die zich schuldig voelen wanneer ze hun huilende baby oppakten, omdat iemand in hun omgeving beweert dat je een baby zo verwent. Dat is echt heel jammer. Wetenschappelijk is het al meermaals aangetoond dat knuffelen, troosten en dragen bevorderlijk is voor praktisch alle aspecten van de ontwikkeling van een kind.

Ik zeg dan tegen de ouders: “Met alle respect, maar je baby van 8 weken is écht nog niet slim genoeg om te begrijpen wat manipulatie is. Je zult wel merken wanneer hij of zij het wel begint te begrijpen. (lacht)

7. Wat is een geheim dat alleen een kraamverzorgende kent?

“Dat zeker niet iedere mama en papa op een roze wolk zweeft en dat dat doodnormaal is. Ze zijn met veel meer dan je zou denken. Het kan zijn dat je je niet meteen een ouder voelt. Het kan zijn dat je niet goed weet hoe je met zo’n pasgeboren baby een band opbouwt, want dat ligt daar maar in dat wiegje. Het kan dat je niet goed in je vel zit en het kan zelfs dat je ongelukkig bent.

Maar al die dingen zijn absoluut niet abnormaal. Er wordt jammer genoeg gewoon niet over gepraat, omdat mensen zich schamen en denken dat ze alleen zijn. Zoek een luisterend oor en je zult merken dat je niet alleen bent en dat veel mensen klaar staan om je te helpen.”

8. Wat is je mooiste herinnering als kraamverzorgende?

“Onlangs ben ik 16 weken op rij bij een gezin geweest – wat best lang is. De mama in kwestie had een bijzonder zware bevalling achter de rug, lichamelijk was ze helemaal op en herstelde ze niet goed. Bovendien had de baby zware reflux en financieel hadden ze het ook niet breed.

Vaak zeggen mensen die niet voor kraamzorg kiezen: “Wij kunnen het allemaal wel zelf.” Daar twijfelen wij ook zeker niet aan.

Ik kwam daar heel vaak, tot een twaalftal uur in de week. Heel vaak was ik er alleen een luisterend oor of sliep de baby bij mij terwijl de mama bezig was. Ik kreeg er heel weinig taakjes en had vaak het gevoel dat ik niet veel voor hen kon betekenen.

Maar bij ons afscheid huilde de mama en ze gaf me een dikke knuffel. Ze heeft me letterlijk twintig minuten aan een stuk bedankt voor mijn steun en alle info. Die knuffel was voor mij enorm speciaal, omdat het een heel gelovig gezin was en dan nog van een geloof dat heel weinig lichamelijk contact zoekt met mensen van een andere cultuur. Ik weet dat die knuffel voor haar een heel groot gebaar was naar mij toe.”

9. Wat zou je zeggen tegen ouders die nog twijfelen om de hulp van een kraamverzorgende te vragen?

“Wij komen jullie met het grootste plezier helpen en steunen. Vaak zeggen mensen die niet voor kraamzorg kiezen: “Wij kunnen het allemaal wel zelf.” Daar twijfelen wij ook zeker niet aan.

Maar hoe fijn is het om eens rustig te kunnen douchen zonder met een half oor te moeten luisteren of de baby begint te huilen? Hoe fijn is het voor je partner dat hij of zij na zijn of haar werk geen boodschappen meer moet doen? Hoe fijn is het dat je niet meer hoeft te koken ‘s avonds? Hoe fijn is het dat iemand je kan helpen als je in lichte paniek nageltjes moet knippen, wat soms echt eng is in het begin?

We zijn er niet alleen voor de grote problemen, maar eerder voor de kleine dingen en om het jullie gewoon aangenaam te maken. Wij willen van die kraamperiode een ontspannen en rustgevende periode maken zodat jullie lekker samen kunnen genieten van en wennen aan die nieuwe toevoeging aan jullie gezin.”

Met dank aan Familiehulp.

Reageer op artikel:
Kraamverzorgende Elke van Familiehulp: “Zeker niet iedere mama en papa zweeft op een roze wolk. Dat is doodnormaal.”
Sluiten