Jill
Jill Kids 28 aug 2019

Deze leerkracht begint het schooljaar met een geniale oefening

Je wil je kind een zorgeloze jeugd geven, maar dat lukt spijtig genoeg niet altijd even goed. Een grootouder die ziek is, een huisdier dat sterft, … je kind staat soms al best voor moeilijke gevoelens. Daarom verzon een Amerikaanse leerkracht een geniale oefening om het nieuwe schooljaar mee te beginnen.

Praat erover

Karen Loewe begon dit jaar aan haar 22ste jaar als juf. Ze wilde haar nieuwe klas aantonen dat ze een hecht team zijn en dat ze altijd bij elkaar en bij haar terecht konden als ze ergens mee zaten. Maar hoe krijg je kinderen zover om over die minder leuke dingen te praten?

Loewe zocht op het internet en vond een leuke oefening die ‘het bagage-experiment’ wordt genoemd.

Bagage-experiment

Dat experiment begint met een simpele vraag aan de kinderen: “Wat is bagage?” De meesten antwoorden: “Iets dat pijn doet en je op je schouders draagt.”

Daarna vroeg Loewe aan de kinderen om iets op een stuk papier te schrijven waar ze mee zaten, iets dat hen kwetst of iets waar ze het moeilijk mee hebben. Ze moesten hun naam er niet op zetten. Ze verfrommelden hun papiertje tot een bal en wierpen het door de kamer.

Voorlezen

De volgende en laatste stap bestaat eruit om ieder kind een papierbal te laten oprapen en voorlezen. Daarna mag de persoon die het geschreven heeft zich bekend maken, maar dat hoeft niet.

“Ik ben nog nooit zo bewogen geweest als toen deze kinderen zich open stelden en hun verhaal met de klas deelden. Zaken als zelfmoord, ouders in de gevangenis, drugs in hun familie, achtergelaten worden door hun ouders, dood, kanker, huisdieren verliezen, …”

Niet alleen veel kinderen wiens papier werd voorgelezen waren aan het wenen, sommige kinderen die de dingen voorlazen moesten ook huilen, “want wat ze voorlazen was zwaar”.

“Het was een emotioneel zware dag, maar ik ben er vast van overtuigd dat mijn kinderen iets minder snel zullen oordelen, iets meer van elkaar zullen houden en iets sneller zullen vergeven”, concludeert Loewe.

 

This starts my 22nd year of teaching middle school. Yesterday was quite possibly one of the most impactful days I have…

Geplaatst door Karen Wunderlich Loewe op Vrijdag 23 augustus 2019

 

Nog een geniale oefening van een leerkracht om te tonen hoe pesten werkt.

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Deze leerkracht begint het schooljaar met een geniale oefening
Sluiten