Floor
Floor Thuis 5 apr 2018

Famme’s favoriete tv-papa’s

Phil Dunphy tilde het televisievaderschap recent nog naar een hoger niveau, maar lang voor ‘Modern family’ ons hart veroverde waren er al sitcoms waarin de pater familias een centrale rol speelde. Met veel plezier zetten we enkele van die legendarische televisiepapa’s op een rijtje. 

Cameron Tucker

Zijn mening over Meryl Streep delen we niet, maar laat dat de pret niet bederven. Want we worden élke keer blij wanneer die andere papa uit ‘Modern family’ zich in zijn volle, flamboyante glorie laat zien. Al dan niet in clownspak. Leve de homopapa’s Cameron en Mitchell!

Red Forman

Terwijl Ashton Kutcher en Mila Kunis nog heerlijk jong stonden te wezen in ‘That 70s show’, focuste de camera af en toe op de opgetrokken wenkbrauw van de stugge vader Red Forman. Altijd in voor een cynische oneliner, die Red.

‘De Rik’

Over stugge vaders gesproken: vader Rik kwam in de succesvolle vtm-reeks ‘Lili & Marleen’ vaak nors uit de hoek, meestal omdat zijn rebelse dochter Nieke zich weer eens in de amoureuze problemen had gewerkt.

Op zijn norse antwoorden kreeg ‘de Rik’ steevast dezelfde repliek van de extraverte vriendin des huizes Ida: ‘Sèg, apsjaar!’

Legendarische tv-papa's op een rijtje

‘Uncle Jesse’

‘Full house’ stelde papa Dan Tanner (gespeeld door Bob Saget) dan wel centraal, stiekem keken wij toch vooral naar deze kleffe sitcom voor de knappe oom van DJ, Stephanie en de kleine Michelle.

John Stamos met nektapijt in een veel te ruim eighties-kostuumvest in 1990 versus een wat oudere, maar nog steeds strak afgetrainde John Stamos anno 2018: wij weten alvast welke versie we verkiezen.

De beste tv-papa's

François Backeljau

Het type vader dat in de zetel achteroverleunt met zijn gazet terwijl vrouwlief in aantocht is met de pantoffels en het bier? Dat type is allang uitgestorven, gelukkig maar.

Toch brengen we hier graag hulde aan Cois Backeljau (hè, alweer?), al was het maar voor zijn onvergetelijke oneliners. In va veur ne weireld leve wa na?

Series uit de jaren negentig

Al Bundy / Jay Pritchett

Eerst leerde de wereld hem kennen als de door zijn gezin gedomineerde loser Al Bundy in ‘Married with children’. Jaren later maakte Ed O’Neill een glorieuze comeback als de iets toegewijdere vader en grootvader Jay Pritchett in ‘Modern family’.

En zo eindigen we waar we begonnen zijn: bij ‘Modern family’. Misschien hebben we toch vaker naar die serie gekeken dan we aan onszelf willen toegeven.

Reageer op artikel:
Famme’s favoriete tv-papa’s
Sluiten