Rachelle
Rachelle Kids 14 feb 2019

Wat je kunt leren van een peuter (en het is niet kwijlen)

Peuters kopiëren hun omgeving continu. Ze trekken je kleding aan en ze praten je na. En dat is niet zonder reden, want op deze manier leren ze hoe ze met de wereld om moeten gaan. Deze dingen kun je ook nog leren van een peuter.

Lachen naar jezelf in de spiegel

Hoe schattig is een peuter als hij of zij zichzelf in de spiegel bekijkt? Waar jij normaal gesproken kritisch naar jezelf kijkt, geniet een peuter van z’n eigen aangezicht. Jij merkt zelf eerst je wallen op, een onzuivere huid, of een plukje haar dat naar de verkeerde kant staat. Een peuter daarentegen flirt met zichzelf.

De mooiste lachjes komen er op zijn of haar gezicht als je een peuter voor een spiegel neerzet. Ze beginnen meestal meteen te babbelen en geven hun spiegelbeeld soms zelfs kusjes. Lief, toch? In plaats van negatief te zijn ten opzichte van jezelf, kun je beter wat extra liefde aan jezelf geven.

Wat we van onze peuters kunnen leren

Genieten van het moment

Hoewel peuters meestal erg drukke mini’s zijn, kunnen ze soms ook heerlijk relaxen. Negen van de tien keer zijn ze hevig in de weer, maar als het er op aankomt liggen ze net zo makkelijk op de bank te luieren met een tutje of bladeren ze rustig door een boekje.

Een peuter denkt niet aan de rommel die nog op de grond ligt of aan het knutselwerkje dat nog niet af is. Nee, een peuter geniet lekker van het moment en pakt wat rust als hij of zij daar zin in heeft. Heel verstandig! Waarom zou je je zorgen maken over later als je ook gewoon van het moment kunt genieten?

Wat je van onze peuters kan leren

Lak hebben aan de regels

Wie zegt dat handschoenen dezelfde kleur moeten hebben? Wie zegt dat een jurk voor meisjes is? En waarom zouden alleen jongens kort haar mogen hebben?

Een kind heeft lak aan de gevestigde norm, aan de bestaande regels en aan alles wat soms zó vermoeiend is. Waarom zou je je druk maken om wat anderen van je denken? Wie maakt die regels eigenlijk? En daarnaast, regels zijn er toch om verbroken te worden?

Gewoon lak hebben aan de regels maakt het leven een stuk aangenamer, leuker en spontaner!

Zelfverzekerd zijn

Hoeveel kledingstukken hangen er ongedragen in jouw kast? Dat kleedje waar je dik in lijkt of dat truitje waaruit je buik komt piepen. Een peuter geeft echt niets om wat een ander van zijn of haar kledingstijl vindt.

Rood met paars en goud en groen? Twee rokjes over elkaar? Laarsjes in de zomer of een korte broek in de winter? Wat maakt het uit! Peuters combineren hun kleren precies zoals zij zelf willen.

Ze dragen de kleren waarin zij zich gelukkig, fijn, zacht, warm of mooi voelen. En hoe heerlijk is het om daar gewoon van te genieten zonder je zorgen te maken over wat anderen van je zullen denken? Gewoon doen!

Wat we van onze peuters kunnen leren

Geen vooroordelen hebben

Die zwerver op straat is nét zo lief of eng als de rest van de wereld. Beyoncé, Koning Filip of Niels Destadsbader, een peuter behandelt iedereen gelijk. En dat is eigenlijk zoals het hoort. Waar menig volwassene voor elk persoon andere omgangsnormen heeft, scheert een peuter iedereen over dezelfde kam. En waarom eigenlijk ook niet?

Peuters

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Wat je kunt leren van een peuter (en het is niet kwijlen)
Sluiten