Jill
Jill Uit 28 aug 2019

Leren van de Noren: 4 wijze lessen uit het onderwijs

De Scandinavische landen staan erom bekent om self-care en natuur hoog in het vaandel te dragen. Die waarden worden al van jongs af aan bijgebracht. We kunnen in België ook nog heel wat leren uit het onderwijs in Noorwegen.

Vrijheid en verantwoordelijk

Op scholen in Noorwegen krijgen kinderen de vrijheid om hun dag zelf in te richten en krijgen ze al van jongs af aan een hoop verantwoordelijkheid. Er zijn een hoop vaste onderwerpen en taken, maar ze mogen zelf inplannen wanneer ze welke onderwerp aanpakken of welke taak uitvoeren. Een voorproefje op het echte leven waarin ze ook verantwoordelijk zullen zijn voor de indeling van hun dag.

Leven in een hechte gemeenschap

De basis van het schoolsysteem in Noorwegen draait om het leven in een gemeenschap. Wanneer je iets leert, moet je je kwetsbaar kunnen opstellen en kunnen toegeven dat je er nog niet goed in bent. Je kent het onderwerp immers nog niet (goed). En waar doe je dat beter dan in een veilige omgeving?

Dat is precies waar de Noren goed in zijn: saamhorigheid creëren. Op die manier wordt er een positieve en aanstekelijke sfeer gecreëerd waarbij je het beste uit jezelf wilt halen en niet bang bent om in het begin ergens slecht in te zijn.

Vertrouw elkaar

Wederzijds vertrouwen is een belangrijke factor voor een goede verstandhouding. Dat geldt voor een vriendschap en een relatie maar ook in een schoolsysteem. In Noorwegen laten ze de deuren van de lokalen en gemeenschappelijke ruimtes gewoon open. Er zijn maar weinig regels en toch gaat het allemaal goed.

Hoe kan dat in hemelsnaam werken? Heel simpel: verantwoordelijkheid en leven in een gemeenschap. Wanneer iedereen respect heeft voor elkaar en het beste uit zichzelf wil halen, zul je minder snel in de verleiding komen om als enige wel misbruik te maken van die vrijheid.

Gaat er in Noorwegen toch iets mis? Dan gaan de docenten het gesprek aan. Elke dag komt de hele school bij elkaar om de problemen te bespreken. Problemen worden dan besproken en er wordt meteen gewerkt aan de hechtheid van de groep.

Focus op de inhoud en neem de tijd

Waar in Nederland de focus ligt op een snel leven en snel leren, nemen de Noren juist de tijd voor alles. Dat betekent overigens ook dat ze geduldiger zijn en dingen met meer aandacht en focus doen. Docenten gaan bijvoorbeeld niet in een sneltreinvaart door de lesstof, maar nemen de tijd waar nodig. Wanneer een leraar een vraag stelt aan de klas, laat hij of zij gerust een halve minuut stilte vallen voordat hij iemand laat antwoorden.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Leren van de Noren: 4 wijze lessen uit het onderwijs
Sluiten