Chiara
Chiara Body & beauty 29 mrt 2019

Wat gebeurt er met je lichaam als je te veel vetten opneemt?

Als je als vrouw wil afvallen, doe je er alles aan om vet voedsel te vermijden. Vet wordt vaak als de ultieme dikmaker beschouwd, maar dit is veel te kort door de bocht. Dit gebeurt er met je lichaam als je te veel vetten opneemt.

Er zijn immers ongezonde én gezonde vetten. Bovendien kunnen koolhydraten en eiwitten ook worden omgezet in lichaamsvet. Zo zijn verzadigde vetten – vet vlees, volle zuivelproducten, fastfood en tussendoortjes, zoals koekjes – fataal voor je cholesterolgehalte. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk als je te veel verzadigde vetten binnenkrijgt?

1. Te veel energie

Het grootste gevolg van te veel vet binnenkrijgen, is dat je lichaam een overschot krijgt aan energie. Dit houdt in dat je meer energie krijgt dan nodig. De vetten die je nodig hebt, worden door je lichaam afgebroken; de energie die je binnenkrijgt, verbruik je ook. Je voedt je cellen, je hormoonhuishouding en je spieren. Krijg je meer energie binnen dan nodig? Dan wil het niet zeggen dat je zin hebt om te bewegen, maar de kans is wel groot dat je concentratie ver zoek is.

2. Een slechte conditie

Moet je naar adem happen wanneer je moet lopen om je trein te halen? Wanneer je vetpercentage stijgt, daalt je conditie. Een trap oplopen is al te veel gevraagd, om nog maar te zwijgen over dat uurtje in de fitness. Hoewel gezonde vetten je de juiste energie geven om alles uit je work-out te halen, zorgen verzadigde vetten er juist voor dat je een snelle energiekick krijgt. Hierdoor ervaar je een rush van 15 minuten, waarna je geen puf meer in je hebt.

3. Je komt aan

Eén hamburger zorgt er echt niet voor dat je niet meer in je broeken past. Maar als je dagelijks te veel vet binnenkrijgt, kom je wel degelijk aan. Alle vetten die je lichaam niet kwijt kan, worden opgeslagen in de vetcellen direct onder je huid. Te veel vet zorgt voor de groei van deze vetcellen. Je benen, billen, buik en rug krijgen het daardoor zwaar te verduren. Al met al zorgt te veel vet ervoor dat je aankomt.

4. Lichamelijke kwaaltjes

Hoe meer vet je lichaam met zich moet meedragen, des te zwaarder je gewrichten belast raken. Te veel vet kan zelfs resulteren in gewrichtsslijtage, maar het zorgt ook voor allerlei andere gezondheidsklachten. Zo is niet alleen suiker, maar ook vet de boosdoener wanneer het op diabetes aankomt. Voel je je continu somber of zelfs depressief? Ook dan is het aan te raden om verzadigde vetten uit je dieet te schrappen, evenals wanneer je met slaapproblemen kampt. Tot slot kan te veel vetopname op de duur zorgen voor hart- en vaatziekten.

Bron: gezondr

Lees ook:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Reageer op artikel:
Wat gebeurt er met je lichaam als je te veel vetten opneemt?
Sluiten