Jutta Buytaert
Jutta Buytaert Kids 28 jun 2018

Vijf dingen die mama kan leren van een voetbalcoach

Of je nu een voetballende dochter of een zoon op ballet hebt, als mama moet je altijd heel wat balletjes tegelijk in de lucht houden. Tussendoor toch nog even tijd om een WK-match te bekijken? Dan kan je daar deze dingen opsteken van de voetbalcoach. 

1. De taken verdelen

Als coach leer jij je kinderen samenwerken en verdeel je de taken. Romelu Lukaku is een topvoetballer, maar als je iemand nodig hebt in het doel, dan doe je beter beroep op Thibaut Courtois. Hou de unieke kwaliteiten (en de leeftijd) van je kinderen in gedachten wanneer je de taken verdeelt.

Dat wil niet zeggen dat je ene kind altijd het konijnenhok moet schoonmaken en je andere zoon of dochter altijd de tafel moet dekken. Kinderen moeten van alles een hapje proeven en alles eens proberen. Dat moeten voetballers ook, om groot en sterk te worden.

2. Doelen stellen

Door samen plannen te smeden en doelen te stellen voor alledaagse activiteiten betrek je je kinderen en leer je hen stapsgewijs verantwoordelijkheid opnemen.

Neem nu een uitstap naar het museum. Leg je koters uit wat jullie daar precies gaan doen en hoe ze zich moeten gedragen. Neem ook de tijd om dat alles te evalueren tijdens of na de activiteit, zo zullen je kinderen beter snappen waar ze mee bezig zijn en wat er van hen verwacht wordt.

3. Teamspirit kweken

Het is aan de coach om al zijn spelers te betrekken, te motiveren en te inspireren om er samen het beste van te maken. Dat is als mama niet anders. Leer je kinderen dat ze elkaar niet mogen uitsluiten, dat ze voor elkaar moeten opkomen en dat jullie gezin een winnend team is.

4. Conflicten oplossen

Kinderen maken ruzie. Daar heb je weinig vat op, maar de manier waarop je conflicten oplost heb je wel in de hand. Een voetbalcoach doet dit open en snel. Zo krijgen onderlinge vetes geen kans en is het team zo weer klaar om er samen voor te gaan.

dingen die mama kan leren van de voetbalcoach

Is jouw zoon of dochter een hevige voetbalfan én een notoir deugniet? Denk dan eens aan een systeem met gele en rode kaarten die je bovenhaalt als hij of zij écht iets stouts heeft gedaan. Zo maak je met een knipoog naar zijn of haar favorieten hobby duidelijk dat bepaald gedrag echt niet door de beugel kan.

5. Een voetbalcoach staat aan de zijlijn

Hoe goed een mama haar gezin ook coacht, uiteindelijk staat ze aan de zijlijn. Nadat je je kinderen hebt voorgedaan hoe ze met bepaalde situaties moeten omgaan moet je hen loslaten, toekijken en vertrouwen dat jouw voetballertjes hun doelen zullen bereiken. Niets houdt je natuurlijk tegen om hen vanaf die zijlijn te blijven aanmoedigen.

Lees ook: 5 types mannen die voetbal kijken

Reageer op artikel:
Vijf dingen die mama kan leren van een voetbalcoach
Sluiten