Jill
Jill Thuis 31 jan 2018

Man in huis? Dat is dan 7 uur extra werk in het huishouden

Word jij af en toe ook knettergek van die baardharen in de wasbak en dingen (kranten, bonnetjes, kleren) die overal rondslingeren? En zodra er de boodschappen uitgeladen moeten worden, is hij verdwenen. Niet moeilijk dat je zoveel extra werk hebt in het huishouden.

Meer klusjes betekent klusjes verdelen, toch?

Logischerwijs betekent een extra persoon in huis extra taken. Maar tegelijkertijd moet dat ook een verdeling van de taken met zich meebrengen, toch? Een verdeling is er, maar die is verre van gelijk. En vrouwen hebben pech: het blijkt dat een man een uur minder klusjes doet zodra hij een relatie heeft met een vrouw. Een vrouw daarentegen heeft 7 uur extra werk.

Dit cliché waarin vrouwen dus meer doen in het huishouden houdt al eeuwenlang stand. En vroeger was dat ook niet zo vreemd: de man zorgde voor brood op de plank, de vrouw bleef thuis om het huishouden draaiende te houden. Maar nu gaan vrouwen dus ook uit werken, terwijl ze nog steeds het overgrote deel van de klusjes op zich nemen.

Het positieve aan dit verhaal? In 1976 werkten vrouwen gemiddeld 26 uur in het huishouden, terwijl mannen maar zes uur per week bezig waren. Dat is in ieder geval een stap in de goede richting.

Stressed Spongebob Squarepants GIF - Find & Share on GIPHY

28 uur bezig met het huishouden?

Als jonge, single vrouw doe je het minste in het huishouden. Gemiddeld is dat zo’n 12 uur per week. Getrouwde vrouwen tussen de zestig en zeventig jaar spenderen gemiddeld 24 uur aan huishoudelijke klusjes. Bijna het dubbele dus. Ten slotte: vrouwen met drie kinderen zijn er 28 uur per week mee bezig.

Reageer op artikel:
Man in huis? Dat is dan 7 uur extra werk in het huishouden
Sluiten