Jill
Jill Thuis 24 mei 2018

Mariska schrijft een boek: maak elk moment buitengewoon!

De kogel is door de kerk: Famme-gastblogger Mariska gaat een boek schrijven! Tussen de drukke voorbereiding van het communiefeest van haar dochter door (een kartonnen tentenkamp voor de hele familie!), vroegen we haar naar het hoe, wat, waar en wanneer van haar nieuwe project.

Als ze zichzelf moet omschrijven in drie woorden, kiest Mariska voor creatief, doener en warm hart. Dat zijn er eigenlijk vier, maar we rekenen het goed. Want we kunnen ons helemaal in haar antwoord vinden: ze verzint het ene gekke idee na het andere, gaat geen uitdaging uit de weg en als je het haar vraagt, zal ze alles in haar macht doen om je te helpen.

1. Hoe is het idee om een boek te schrijven tot stand gekomen?

“Elfi van Glam Nails (een boek over nail art, n.v.d.r.) is een collega-blogger en goede vriendin van me. Zij spoorde me aan om een boek over mijn levensstijl te schrijven.

Eerst was ik niet overtuigd, maar het zaadje was geplant en uiteindelijk vroeg ik haar toch om de contactgegevens van de uitgeverij die zij me had aangeraden. Daar mocht ik mijn idee komen voorstellen en een beetje later kreeg ik een mailtje met daarin de bevestiging: “We gaan een boek maken”.

Mijn eerste gedachte was: Wow! Nu alleen die gekke ideeën nog concreet maken …”

2. Voor wie schrijf je het boek?

“Het boek is vooral gericht op vrouwen, maar wel vrouwen van alle leeftijden. Van een achttienjarige student tot een vierenzestigjarige oma die nog altijd graag knutselt. Vrouwen die iets anders willen geven dan een Bongo-bon of die een leuke goodiebag willen voorzien om mee te geven na een feestje.”

Mijn vrienden wezen me erop dat ik altijd heel vroeg opsta en dat is inderdaad wel zo.

3. Wat kunnen die lezers verwachten?

“Een heleboel inspiratie voor cadeautjes, reizen, feestjes, … Ik heb eigenlijk vijf categorieën. DIY (do it yourself) is een bekende afkorting, maar ik heb daar GIY (give it yourself), LIY (live it yourself), TIY (travel it yourself) en PIY (plan it yourself) aan toegevoegd.

Het wordt dus een verzameling van tips van dingen die je kan doen, die je kan geven en die je kan beleven. Dan ook nog tips voor op reis en hoe je al die dingen in een druk leven kan inplannen. Dat laatste blijft ook voor mij een uitdaging. Maar dan wijzen mijn vrienden erop dat ik bijvoorbeeld altijd heel vroeg opsta en dat is inderdaad wel zo.

Per categorie wil ik ook een bucketlist schrijven: welke 10 dingen moet je zeker eens gemaakt hebben, georganiseerd hebben, gedaan hebben, …?”

4. Wat is voor jou de grootste uitdaging van dit project?

“De tips formuleren. Ik kan heel wat tips van mijn blog (Buitengewoonanders, n.v.d.r.) overnemen, maar die werden vaak in de loop der jaren al opgepikt, waardoor ze nu niet vernieuwend meer zijn. En dat is juist de hele opzet van mijn blog, mijn levensstijl en het boek: buitengewoon ánders zijn.

Een andere struggle is dat ik heel perfectionistisch ben. Ik ben niet gemakkelijk tevreden en het gebeurt al eens dat ik een project heb waar ik veel tijd in steek, maar waar ik niet tevreden mee ben. Dan gooi ik dat idee weg en begin ik opnieuw. Op mijn blog is dat niet zo’n groot probleem, maar met het boek zit ik met strikte deadlines.”

5. Waar vind je inspiratie voor de tips?

“Ik vind eigenlijk vooral inspiratie in het leven zelf. Als Pasen eraan komt en de kinderen een cadeautje voor hun peter en meter moeten hebben, begin ik na te denken: wat zou leuk zijn om te geven? Wat is eens iets anders dan normaal?

Daarnaast houd ik de media in de gaten. Laatst gaf ik een verjaardagsfeestje voor mijn dochter met als thema superhelden. Waar kon ik beter inspiratie halen dan bij de superhelden van Ketnet?”

Dat is juist de hele opzet van mijn blog, mijn levensstijl en het boek: buitengewoon ánders zijn.

“Ik had ook nog een zeepkistenrace overwogen. Maar ik had geen idee waar ik met dat ding moest blijven na het feest, dus dat idee heb ik snel geschrapt. Dat vind ik ook heel belangrijk: de tips die ik geef moeten vooral haalbaar zijn.”

6. Wanneer beschouw je het boek als een succes?

“Wanneer mensen het boek kopen (lacht). Ik zou het heel fijn vinden mochten de mensen echt feedback geven, zeggen wat ze leuk vinden en me overladen met vragen. Die beantwoord ik dan met plezier!

Ideaal zou zijn dat ik het leven van de lezers toch een beetje kan beïnvloeden. Dat ze de tips zelf toepassen. Natuurlijk niet allemaal. Maar wanneer ze bijvoorbeeld zeven dagen op vakantie gaan, zouden ze een of twee dagen kunnen proberen om die reis wat buitengewoner te maken.”

Ik heb zelf jaren achter de schermen gewerkt bij verschillende tv-programma’s, zoals ‘Boer zkt Vrouw’, en heb dus al veel gezien.

7. Wat is het laatste boek dat je zelf gelezen hebt of dat je inspireerde?

“Het is misschien grappig omdat ik zelf een boek ga schrijven, maar zelf lees ik eigenlijk heel weinig. Als ik iets lees dan is het meestal iets van Dan Brown, omdat ik dan even helemaal weg ben van de wereld en ik niet te veel moet nadenken.

Tv-kijken plan ik ook steeds nauwkeurig in. Ik heb zelf jaren achter de schermen gewerkt bij verschillende tv-programma’s, zoals ‘Boer zkt Vrouw’, en heb dus al heel veel gezien. Door tv-momenten te beperken tot de dingen die ik écht graag wil zien, creëer ik weer wat meer tijd om met andere projecten bezig te zijn.”

Mariska schrijft een boek buitengewoonanders

Mariska’s boek ‘Maak elk moment buitengewoon: 100 x inspiratie om geschenken, party’s, trips extra punch te geven’ kan je vanaf september 2018 in de boekhandel vinden voor €22,50. In oktober trekt Mariska naar de boekenbeurs.

Reageer op artikel:
Mariska schrijft een boek: maak elk moment buitengewoon!
Sluiten