Jill
Jill Uit 5 jul 2019

Waarom Mary Poppins de feminist in het leven van je kind moet zijn

Wie houdt er nu niet van Mary Poppins? De eigenwijze nanny heeft in de afgelopen decennia vele harten gestolen. En hoewel een vrouwelijke nanny niet per se de gendernormen lijkt te doorbreken, is ze toch ook een feministisch voorbeeld.

Het is weliswaar de moeder van de kinderen in de film die zich inzet voor vrouwenkiesrecht, maar Mary Poppins zelf kan er ook wat van.

Mary Poppins is een leider

Als vrouw minder betaald krijgen dan als man? No way. In het begin van de film zie je hoe Mary zichzelf tot nanny benoemt – zonder ook maar enige instemming van de vader van de kinderen – én haar eigen salaris en voorwaarden bepaalt.

Ook in andere situaties gaat ze lekker haar eigen gang, zonder eerst de toestemming van mannen te vragen of achteraf verantwoording af te leggen. In een bekende scène stelt ze zelfs: “I never explain anything!” en toch is er niemand die niet overtuigd is van haar gelijk.

Ze is happy single 

‘Mary Poppins’ kwam in 1964 uit in Amerika, slechts 12 jaar nadat in België een gelijk loon voor gelijkwaardig werk werd ingevoerd, ongeacht het geslacht van de persoon die dat werk uitvoert. Het is duidelijk dat de tijden toen aan het veranderen waren, maar dan nog is ze vooruitstrevend feministisch.

Ze laat als geen ander zien dat je écht geen man nodig hebt in je leven om dingen voor elkaar te krijgen. Sterker nog, haar beste vriend Bert valt duidelijk als een blok voor haar, maar daar doet ze verder niets mee. Ze kan immers príma voor zichzelf zorgen.

Ze spreekt mannen aan op hun gedrag

Hoewel Mary Poppins iedereen in het gezin inspireert, is de grootste verandering te zien bij meneer Banks. Hij begint als typische zakenman die zelden thuis is voor zijn kinderen. Mary Poppins laat duidelijk blijken dat ze geen fan is van het idee dat een carrière voor mannen belangrijker is dan hun familie.

En als het een vrouwelijke nanny is die ze dat moet vertellen, dan is dat maar even zo. Uiteindelijk wordt meneer Banks door Mary’s invloed dan ook een heel ander persoon. Yes, woman!

Meer inspiratie?

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Waarom Mary Poppins de feminist in het leven van je kind moet zijn
Sluiten