Jill
Jill Uit 9 aug 2019

Documentaire ‘The Mask You Live In’ over de huidige invulling van het concept mannelijkheid zien

Yes, bijna weekend! Tijd om in je joggingbroek op de zetel te hangen met films en series, en je verstand op nul te zetten zodra de kinderen in bed liggen. Of toch niet? Op Netflix vind je meer dan ‘Gossip Girl’. Probeer bijvoorbeeld de documentaire ‘The Mask You Live In’. Die gaat over ons idee van ‘mannelijkheid’ en de rol die dat speelt in het opvoeden van jongens.

Van ‘jongens huilen niet’ tot ‘wees een vent’: jongens krijgen al van kleins af aan te horen wat er van hen verwacht wordt. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van dat concept van mannelijkheid?

Must see: The Mask You Live In op Netflix

Dat wordt onderzocht in ‘The Mask You Live In’. Uit de docu blijkt al snel dat het idee van mannelijkheid vrij star is, en dat niet alleen: het idee dat nu bestaat vraagt ook van jongens dat ze hun mannelijkheid keer op keer bewijzen en altijd een spreekwoordelijk masker moeten dragen. Jongens en mannen gedragen zich allemaal zoals hun omgeving dat ook doet, zonder te letten op wat ze zelf willen.

De documentaire biedt dus interessante sociologische en psychologische inzichten in mannelijkheid, zoals de uitspraak dat onze cultuur bepaalde dingen (zoals empathie) als vrouwelijk heeft bestempeld. Die gevoeligheid wordt dan ook niet gewaardeerd bij mannen. Maar naast academici en experts worden er ook jongens geïnterviewd en dat maakt de impact pas echt duidelijk.

Geen hulp voor mentale problemen

Kleine jongetjes vertellen bijvoorbeeld dat ze hun pijn en emoties niet mogen tonen, iets oudere jongens zeggen dat ze met niemand kunnen praten over hun problemen omdat van hen verwacht wordt dat ze geen hulp zoeken.

Het doel van de docu is dan ook duidelijk: er moet iets drastisch veranderen om deze ‘jongenscrisis’ te stoppen, en dat begint bij de opvoeding.

Zien? Je bekijkt de 1,5 uur lange docu op Netflix.

Ook interessant:

We hebben nu ook een wekelijkse nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Reageer op artikel:
Documentaire ‘The Mask You Live In’ over de huidige invulling van het concept mannelijkheid zien
Sluiten