Jill
Jill Thuis 21 jan 2019

Maak een memory jar om je mooiste familieherinneringen te koesteren

Een fotoalbum bevat heel wat mooie herinneringen. Maar sommige momenten kun je niet op foto vastleggen, zoals die keer toen je peuter voor het eerst heel duidelijk ‘mama’ zei. Gelukkig kan een memory jar die herinnering wel tot in de eeuwigheid bewaren.

Een tijdcapsule voor de mooiste herinneringen

Een memory jar, of geheugenpot, is een soort tijdcapsule voor de herinneringen van je kinderen. Je kunt bijvoorbeeld ieder jaar een nieuwe pot maken, en dat per kind of voor het hele gezin samen. Op die manier kunnen ze later zelf nog eens genieten en (her)ontdekken wat ze ondertussen nog maar vaag herinneren. Hoewel het voor ouders natuurlijk even leuk is om terug in die schat aan herinneringen te duiken.

Hoe pak je dat aan?

Schrijf zelf iedere week een mooi moment van je kind op, of laat je kinderen dat zelf doen zodra ze kunnen schrijven. Doe dat op een vast moment, bijvoorbeeld op zondag vlak voor de lunch. Zo is het meteen ook een gelegenheid om even stil te staan bij de afgelopen week.

Het stukje papier met de herinnering erop vouw je dubbel en stop je in de geheugenpot. Tegen het einde van het jaar hebben jullie minimaal 52 prachtige herinneringen om op terug te kijken.

memory jar geheugenpot

Knutseltijd

De geheugenpot maken op zich is al een moment om samen te doen. Ga voor een glazen of plastic pot en verwijder de vervelende etiketten op de pot door die in kokend water onder te dompelen en de lijmresten daarna er met een schuursponsje af te schrobben.

Gebruik vervolgens verf, glitters, stickers en linten. Knip daarna kaartjes van gekleurd papier om de herinneringen op te schrijven en zet alles samen met de pot op een mooi plekje in huis.

Wat stop je allemaal in de geheugenpot?

Heel simpel: alles wat voor jullie bijzonder was. Een dagje uit, een nieuw vriendje op school, een nieuwe hobby, een geweldig doelpunt of een nieuw huisdier. Je kunt ook kleine souvenirs in de pot stoppen. Denk aan kaartjes voor een sportevenement, bioscoopkaartjes, … Dat maakt de herinneringen extra levendig.

Aan het einde van het jaar kies je een mooi moment om samen met de familie de pot open te maken en de herinneringen nogmaals te beleven. Zorg ervoor dat de briefjes een datum hebben, zodat je zeker weet om welk bijzonder moment het ging.

Lees ook: Driftbui? Schudden met die glitterpot!

Reageer op artikel:
Maak een memory jar om je mooiste familieherinneringen te koesteren
Sluiten