Jill
Jill Kids 31 mrt 2018

Met je kind praten over schoolcijfers: hoe pak je dat aan?

Het is niet het leukste gespreksonderwerp, maar soms kan je niet anders dan met je kind praten over schoolcijfers. Zeker als de behaalde cijfers onvoldoende zijn of lager dan verwacht. Deze tips helpen je op weg.

Met je kind praten over schoolcijfers:

1. Bespreek verwachtingen

Knoop ruim van tevoren al een gesprek aan met je kind over de aankomende toetsenweek of examenperiode. Laat weten wat jou (of jullie) verwachtingen zijn en vraag wat je kind van de vakken verwacht.

Ziet hij of zij ertegenop? Of denkt je kind dat het allemaal wel goed te doen is?

Zo kan jij je verwachtingen bijstellen, maar weet je kind ook wat er verwacht wordt.

Bovendien kun je achteraf makkelijker evalueren. Oké, de toetsperiode is geweest en de cijfers zijn binnen. Komen resultaten overeen met je verwachtingen? En wat nu?

2. Wacht op het juiste moment

Time je gesprek goed. Merk je dat je kind niet echt zijn dag heeft? Of ben jij zelf een beetje prikkelbaar? Stel het gesprek dan gewoon een dag (of twee) uit. Jullie moeten beiden comfortabel zijn bij het gesprek.

Probeer het ook luchtig en informeel te houden. Begin er bijvoorbeeld over tijdens het avondeten, of als je even samen in de auto zit. Zo voelt je kind zich minder aangevallen dan wanneer je het gesprek begint met ‘Kunnen we even praten …’

3. Benadruk eerst het positieve

Is je kind thuisgekomen met een rapport waarop zowel goede als slechte cijfers staan? Benadruk dan eerst dat positieve. En zelfs als er geen goede cijfers op het rapport staan, kan je beginnen met de inzet van je kind te prijzen.

Vertel je kind dat je trots bent en vraag waarom het denkt dat het het zo goed heeft gedaan in wiskunde. Of hoe het komt dat het zich zo goed kan concentreren.

Zo kan je vanuit de ervaring van je kind een strategie bedenken om ook die andere punten op te krikken.

4. Ga op zoek naar de oorzaak van minder goede cijfers

Hierna verschuif je de focus naar de cijfers die slecht zijn, of in ieder geval slechter dan verwacht. Word niet boos op je kind maar ga samen op zoek naar de oorzaken van die cijfers.

Komt het doordat je kind niet goed zijn of haar huiswerk heeft gemaakt? Of gaat het huiswerk goed, maar was de toets gewoon erg moeilijk? Denkt je kind extra hulp te kunnen gebruiken bij bepaalde vakken?

Voordat je een aanpak kunt bepalen, is het belangrijk dat je volledig begrijpt wat er aan de basis van het probleem ligt.

5. Scheid je kind van zijn cijfers

Goede cijfers zijn fijn natuurlijk, maar onthoud wel dat cijfers je kind niet definiëren. Die cijfers weerspiegelen slechts gedeeltelijk wie we zijn, wat we weten en wat we kunnen worden.

Die smalle definitie van intelligentie zegt niets over emotionele intelligentie, spontaniteit, integriteit, betrouwbaarheid, kracht, gevoeligheid, creativiteit en heel wat andere belangrijke kenmerken.

6. Kijk vooruit in plaats van achteruit

Wanneer je blijft hangen bij het probleem (met je kind praten over schoolcijfers die tegenvielen) breng je alleen maar negatieve energie naar het gesprek. Geef het gesprek liever positieve energie door aandacht te schenken aan mogelijke oplossingen.

Dit helpt je kind om zich te concentreren op vooruitgang. En dat is natuurlijk wat je wil. Met een beetje inzet en steun schieten die cijfers hopelijk zo de lucht in.

Reageer op artikel:
Met je kind praten over schoolcijfers: hoe pak je dat aan?
Sluiten