Jill
Jill Kids 31 dec 2018

Waarom je je geen zorgen moet maken om de mijlpalen in de ontwikkeling van je kind

Op vier maanden kan een baby de zij op de rug draaien en vier maanden later kan ‘ie van zijn rug op zijn buik rollen. Toch? Als dat niet zo is, moet je niet panikeren, want eigenlijk moet je je geen zorgen maken om de mijlpalen in de ontwikkeling van je kind.

Gemiddelden

De mijlpalen in de ontwikkeling van je kind geven de gemiddelde leeftijd aan waarop een kind een bepaalde handeling of vaardigheid onder de knie heeft. Met de nadruk op gemíddelde leeftijd. Er zijn kinderen die vroeger zijn, maar er zijn er even goed die bij bepaalde mijlpalen wat later zijn. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, zo legt psycholoog Dr. Christina Cohen uit aan Fatherly.

mijlpalen in de ontwikkeling van je kind

“Als je streeft naar perfectie, zie je je kind niet echt. Je baseert je beeld van hoe het zou moeten zijn op boeken of de mening van een buur. Maar ieder kind leert op zijn eigen tempo. Te veel focus op die mijlpalen legt jezelf – en je kind – alleen maar onnodige stress op.”

Onderzoeken

Waar onderzoek inzicht kan geven in de ontwikkeling van je kind blijft het een benadering aangezien het een gemiddelde betreft van de onderzochte kinderen. Mijlpalen in de ontwikkeling van je kind moeten zeker niet genegeerd worden, maar als je kind je bijvoorbeeld wat langer op zijn eerste woordje laat wachten is dat geen wereldramp. Als ‘ie er klaar voor is, komt dat wel.

mijlpalen in de ontwikkeling van je kind

Minder intelligent?

Het idee dat je kind bovenmatig intelligent is wanneer het zijn eerste woordje al op 13 maanden zegt is niet correct. Die mijlpalen van je baby komen niet vanzelf, hoewel dat voor jou misschien soms wel zo lijkt. Alles wat je baby doet is een oefening voor iets anders.

Cohen legt uit dat “de gemiddelde peuter 38 keer per dag valt. Voor hen is dat vallen geen fout, maar oefening. Voor ouders daarentegen lijkt het een heel traag leerproces.”

mijlpalen in de ontwikkeling van je kind

De Amerikaanse psychologe benadrukt dan ook dat als je kind wat later is om een mijlpalen te bereiken, je die oefening als ouder niet mag afnemen. Laat je kind vallen wanneer het leert lopen, want dat is essentieel om uiteindelijk vrolijk rond te rennen zodat mama en papa je niet meer te pakken krijgen.

Lees ook: Waarom de nee-fase van een peuter onvermijdelijk is

Reageer op artikel:
Waarom je je geen zorgen moet maken om de mijlpalen in de ontwikkeling van je kind
Sluiten